10.12.2019

Tiedote 10.12.2019: Valtiosihteeri Parviainen mielenosoitukselle: paperittomien laillistamista tulisi selvittää

Noin 250 turvapaikanhakijaa ja heidän tukijaansa osoitti mieltään sisäministeriöllä tiistaina 10.12. iltapäivällä. Kokoontumisessa puhuivat turvapaikanhakijat, paperittomat ihmiset ja heidän tukijansa. Mielenosoitus vaati kaikkien Suomeen ennen vuotta 2017 tulleiden kielteisen päätöksen saaneiden paperittomien laillistamista.

Mielenosoituksen vaatimukset otti vastaan valtiosihteeri Olli-Poika Parviainen. Parviaisen mukaan kertalaillistamisen läpivieminen on vaikeaa, mutta hän toivoo, että asiasta keskustellaan ja että asiaa selvitetään: “Haluan ainakin itse, että me selvitämme tämän huolellisesti ja teemme kaikkemme, jotta varmistamme myös turvapaikanhakijoiden turvallisuuden,” Parviaisen sanoi mielenosoittajille. 

Olli-Poika Parviainen mielenosoittajien haastateltavana

“Vielä oppositiossa ollessaan Vihreät, SDP, Vasemmistoliitto ja RKP vaativat paperittomien aseman turvaamista esimerkiksi tilapäisillä oleskeluluvilla,” Mohammad Javid Vapaa Liikkuvuudesta ihmetteli.

Mielenosoituksen syynä oli lisääntynyt paperittomuus ja pitkittyneet turvapaikkaprosessit. Mielenosoittajien mukaan Suomen turvapaikkajärjestelmä ei kohdellut oikeudenmukaisesti niitä turvapaikanhakijoita, jotka tulivat Suomeen Euroopan rajapoliittisen kriisin aikana vuosina 2015 ja 2016. 

Don't send Afghans back!

“Kuinka uusi hallitus aikoo ratkoa Maahanmuuttoviraston tekemät virheet?” turvapaikanhakija Ehsan Haidari kysyi.

Monet vuosina 2015 ja 2016 tulleet kielteisen päätöksen saaneista turvapaikanhakijoista on poistettu vastaanottokeskuksista ulos, jonka seurauksena heistä on tullut paperittomia. He elävät yhteiskunnan ulkopuolella syrjäytyneinä ja vailla varmuutta tulevaisuudestaan, mikä vaarantaa myös heidän henkisen hyvinvointinsa.

“Monet ovat odottaneet päätöstä tulevaisuudestaan jo yli 4 vuotta tai joutuneet elämään paperittomina,” Javid totesi. “Laillistaminen tulisi toteuttaa välittömästi erillisellä tilapäisellä lailla.”

Mielenosoittajat vaativat, että kaikille ennen vuotta 2017 tulleille kielteisen päätöksen saaneille turvapaikanhakijoille ja paperittomille siirtolaisille annetaan laillinen oikeus jäädä ja laillinen asema. 

Mielenosoituksen järjesti Vapaa Liikkuvuus ja ryhmä turvapaikanhakijoita Helsingistä ja Tampereelta. Myös viime viikolla Migrin edustalla mieltään osoittaneet irakilaiset turvapaikanhakijat liittyivät mielenosoitukseen.

Kuvat: Vapaa Liikkuvuus. Saa käyttää. 

Lisätietoja

Puolueiden Turun Sanomien mielipidekirjoitus 8.3.2017:  “Tilapäinen oleskelulupa inhimillinen vaihtoehto pakkokäännytyksille”