Muhaned Durubi
Silent Clown, näyttely Kallio Kunsthallessa Helsingissä 17.1.2015 eteenpäin

Jotta ymmärtäisimme tämän päivän maailmaa meidän on oltava klovneja, dervissejä tai pyhimyksiä tai ehkäpä näitä kaikkia samanaikaisesti. Se on nykyihmisen ahdinko, ristiriitaisen ja muuttuvaisen moraalisysteemin varjossa nykyelämän paineiden ympäröimänä. Napata seitsemän palloa yhdellä kädellä, lentää ilman päätä tai pyöriä yhä sulkeutuvaa ympyrää, siinä on synkkää huumoria.

Muhaned Durubi on irakilainen taiteilija jonka ensimmäinen yksityisnäyttely vuonna 2013 toteutettiin kahden rintaman sotatantereella. Vaikeuksista huolimatta näyttely oli menestys Bagdadissa. Durubi maalaa intohimoisesti, myös tällä kertaa epätavallisissa olosuhteissa, vieraanvaraisuuden tilapäisessä tilassa, kilpaa aikaa vastaan ja hänen mahdollista siirtoaan johonkin eristyneeseen pakolaisten vastaanottokeskukseen kaukana Helsingistä.

Näyttelyn avajaisia vietettiin 16. tammikuuta Kallio Kunsthallessa (Toinen linja 31, Helsinki). Taiteilija oli paikalla ja avajaisvieraita kävi illan aikana toista sataa. Vastaanottokeskuksen ja yksityisen tukijan kanssa sovittiin yksityismajoitukseen siirtymisestä ja taiteilija vältti täpärästi siirron Kajaaniin. Tätä kirjoittaessa Muhaned työskentelee käsitteellisen teoksen parissa jota hän valmistelee Third Space -taidetilaan Helsingissä.

Kallio Kunsthallen näyttely on toteutettiin 9 Gatherings -projektin tuella. Erityiskiitokset Isse Karsten, Ahmed Al-Nawas ja Petri Saarikko.

Muhaned Durubin aikaisempiin töihin voi tutustua taiteilijan kotisivuilla: http://icaab.com/durubi/2014/04/25/artworks/

Jälkihuomautus: Helmikuussa 2015 Durubi sai turvapaikan Suomesta.