Queers without borders -kollektiivi
LGBT-café

LGBT-café on kerran kuukaudessa Helsingissä järjestettävä epäkaupallinen kahvila seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ihmisille. Kahvila on suunnattu ensisijaisesti pääkaupunkiseudun turvapaikanhakijolle, pakolaisille ja siirtolaisille. Kahvilassa Suomeen vastikään saapuneet ja paikalliset voivat kohdata ja tutustua turvallisessa ympäristössä. Tarkoituksena on luoda tila, jossa kaikki voivat tuntea itsensä tervetulleeksi erilaisista taustoista riippumatta ja kielimuurista välittämättä.

Kahvilaa alkoi järjestää tammikuussa 2016 joukko antirasistisia queer-aktivisteja, ja sittemmin järjestäjäjoukkoon on tullut mukaan kahvilassa käyneitä turvapaikanhakijoita. Ensimmäisen kahvilan osallistujamäärä löi järjestäjät ällikällä, sillä paikalle ei uskallettu varsinkaan ensimmäisellä kerralla odottaa kovin paljon osallistujia. Pieni galleriatila täyttyi kuitenkin nopeasti ja osallistujien määrä kasvoi illan aikana reilusti yli kolmeenkymmeneen!

Helsingin HLBTQ-väelle suunnatut tapahtumat ja tilat, kuten homobaarit ja -yökerhot, ovat enimmäkseen kaupallisia. Paikat ovat kalliita, eivätkä monet niistä kelpuuta vastaanottokeskuksen henkilökorttia henkilöllisyystodistukseksi – tämä sulkee yökerhojen ovet turvapaikanhakijoilta. Muita huolia ja ongelmia, joita on noussut esiin keskusteluissa turvapaikanhakijoiden kanssa, ovat kiusaaminen vastaanottokeskuksissa, vaikeus tutustua suomalaisiin ja huoli siitä, että joutuu siirretyksi pois Helsingistä, jonne moni on ehtinyt luoda turvaverkoston ja ystävyyssuhteita.

Kahvilailloissa ei ole ollut suunniteltua ohjelmaa, vaan ajatuksena on ollut yksinkertaisesti viettää aikaa yhdessä ja huolehtia siitä, että kaikille löytyy juttuseuraa. Tunnelma on aina lämmin ja iloinen, ja kävijöiltä saatu palaute on ollut positiivista. Kahvilassa kerrotaan myös muista HLBTQ-tapahtumista ja -paikoista Helsingissä.

Tapahtuman taustalla ei ole mitään järjestöä. LGBT-café on osoittanut, ettei tällaisen tapahtuman järjestäminen vaadi suuria resursseja, byrokratiaa tai aiempaa kokemusta. Saatujen lahjoitusten ansiosta kahvila on voitu pitää tarjoiluineen ilmaisena kaikille osallistujille. Osallistujien suuri määrä ja positiivinen palaute on osoittanut, että tällaiselle toiminnalle on tarvetta, ja toimintaa onkin tarkoitus jatkaa säännöllisesti ja kehittää eteenpäin.

Lisätietoa toiminnasta: [email protected]