29.11.2017

Lehdistötiedote Vapaa Liikkuvuuden tiedossa on kaksi tapausta, joissa poliisi on ottanut säilöön työlupa-asian vuoksi Maahanmuuttovirastossa asioineen paperittoman.

Lehdistötiedote

Vapaa Liikkuvuuden tiedossa on kaksi tapausta, joissa poliisi on ottanut säilöön työlupa-asian vuoksi Maahanmuuttovirastossa asioineen paperittoman.

Maanantaina 21.8.2017 poliisi otti kiinni Maahanmuuttoviraston Helsingin toimipisteen asiointihuoneesta työlupahakemusta täydentämässä olleen B:n. Turvapaikanhakijana Suomeen tullut B on työllistynyt henkilökohtaisena avustajana ja haluaa virallistaa asemansa Suomessa. B oli varannut ajan aiemmin sähköisesti jättämäänsä työlupahakemukseen vaadittavaa tunnistautumista varten. Koska poliisi otti hänet kiinni kesken asioinnin, hakemuksen täydentäminen ja jättäminen ei onnistunut.

Poliisi ja Maahanmuuttovirasto toimivat vastaavalla tavalla torstaina 3.8.2017, kun turvapaikanhakijana Suomeen tullut A oli jättämässä muukalaispassihakemusta Maahanmuuttoviraston Helsingin toimipisteessä työlupahakemusta varten. A oli aiemmin jättänyt työntekijän oleskelulupahakemuksen siivousalalle.

”Paperittomilla tulisi olla mahdollisuus jättää oleskelulupahakemus turvallisesti”, toteaa Vapaa Liikkuvuuden aktiivi Harri Simolin. “Muuten kielteisen päätöksen saaneilla turvapaikanhakijoilla ei ole väylää päästä takaisin yhteiskunnan jäseniksi.”

”>Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg sekä Migrin edustajat ovat todenneet useasti, että kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voivat hakea muita oleskelulupia. Jos hakijat otetaan kiinni heidän asioidessaan virastossa, kukaan ei uskalla tätä tehdä.

Vapaa Liikkuvuus kehottaa kaikkia turvapaikanhakijoita ja heitä tukijoitaan varovaisuuteen, kun täytäntöönpanokelpoisen käännytyspäätöksen saaneet ulkomaalaiset asioivat Maahanmuuttoviraston kanssa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Migri ilmiantaa oleskelulupaa hakevia paperittomia poliisille käännytystä varten.

25.8.2017