29.8.2017

TiedoteUlkomaalaispoliisi ottaa säilöön työlupaa odottavia turvapaikanhakijoita. Tämä on räikeässä ristiriidassa Maahanmuuttoviraston ja sisäministeriön virkamiesten lausuntoihin nähden.

Tiedote
20.10.2017

Ulkomaalaispoliisi ottaa säilöön työlupaa odottavia turvapaikanhakijoita. Tämä on räikeässä ristiriidassa Maahanmuuttoviraston ja sisäministeriön virkamiesten lausuntoihin nähden.

Vapaa Liikkuvuuden saamien tietojen mukaan perjantaina 20.10. Helsingin ulkomaalaispoliisi otti säilöön pakkopalautuksen toimeenpanemiseksi työlupapäätöstä odottavan Afganistanin kansalaisen A. A on työskennellyt koulutustaan ja aiempaa työkokemustaan vastaavassa tehtävässä pääkaupunkiseudulla, ja hän odottaa vastausta työlupahakemukseensa. A on aiemmin hakenut turvapaikkaa Suomesta ja saanut kielteisen päätöksen.

“A on työskennellyt meillä 19 kuukautta. Hän on tosi hyvä työntekijä emmekä millään halua luopua hänestä. Työlupa on käsittelyssä ja olimme juuri toimittamassa TE-toimistolle pyydettyjä lisäselvityksiä,”A:n työnantaja Leila Mollazadeh kommentoi.

Esimerkiksi ylikomisario Jari Taponen on muistuttanut toistuvasti julkisuudessa siitä, että Migrin ylijohtaja Jaana Vuorio on todennut, ettei kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita ihmisiä tulisi palauttaa, mikäli heillä on meneillään oleva työlupaprosessi (Voima 3.10.2017; Yle 7.9.2017). Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg on aiemmin kannustanut kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita hakemaan työlupia (ESS 11.7.2017). Lisäksi Nerg on luvannut, että palutuskäytäntöjä muutetaan sen jälkeen kun julkisuuteen tuli tieto, että työlupaa odottanut perheenisä otettiin kiinni pakkopalautusta varten Kyyjärvellä (Uusi Suomi 7.9.2017).