23.3.2016

Vapaaehtoiset korjaavat: Sosiaalipäivystyksen johtavan työntekijän Helsingin Uutisille antama väite on virheellinen

23.3.2016

Sosiaalipäivystyksen johtava työntekijä Kaisu Ketola on Helsingin Uutisten jutun mukaan sanonut, että sosiaalipäivystykseen ei soitettu paikalle poliiseja häätämään hätämajoitusta hakevia romaneja tiistaina 22.3.

Meillä on hallussamme nauhoitus, jossa poliisit soittanut vahtimestari vahvistaa sosiaalityöntekijän pyytäneen soittamaan poliisit paikalle. Nauhalla kuuluu myös itse puhelinsoitto poliiseille.

Sosiaalipäivystykseen hakeutui tiistaina 22 ihmistä pyytämään kaupungilta hätämajoitusta. Sosiaalitoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty on luvannut, että Helsingissä pakkaseen ei jätetä ketään.

22 Bulgarian ja Romanian romania joutui kuitenkin nukkumaan ulkona 6 asteen pakkasessa sosiaalipäivystyksen soitettua poliisit paikalle häätämään ihmisiä ulos.

Silti poliisiasiasta keskustelun sijaan tärkeintä olisi auttaa ihmisiä ja taata, ettei kukaan joudu nukkumaan ulkona tällä säällä. Pahinta eilisessä tilanteessa oli se, että ihmiset lähetettiin kylmästi takaisin pakkaseen, vaikka hätämajoitusta kehotettiin hakemaan juuri sosiaalipäivystyksestä”, kommentoi paikalla ollut Veera Vehkasalo.

Laura Räty on tänään kommentoinut hätämajoitusta sosiaalisessa mediassa: Jokaisen tilanne arvioidaan. Olen tänään kysynyt, onko arvioitu ja kuulemani mukaan on arvioitu. Ihan samoin kuin kaikkien muidenkin. Sosiaali- ja kriisipäivystys toimii virkavastuulla”, Räty kommentoi.

Sosiaalipäivystyksen työntekijät eivät kuitenkaan edes puhutelleet 20 ihmistä, jotka joutuivat istumaan pääosin lattioilla lähes neljä tuntia. Haastateltuaan kahta ihmistä he totesivat etteivät ihmiset tarvitse hätämajoitusta. Työntekijät kieltäytyivät myös antamasta ihmisille kirjallista valituskelpoista päätöstä. Sen sijaan he tekivät joukkopäätöksen kahden ihmisen haastattelun perusteella ja käännyttivät ihmiset kylmään yöhön.

Laura Räty on  ohjeistanut hätämajoitusta tarvitsevat sosiaalipäivystykseen. Sosiaalipäivystyksen johtava työntekijä Ketola väistää vastuun Helsingin Uutisten jutussa sanomalla, että ulkona nukkuvien ihmisten majoittaminen ei ole heidän vastuullaan.

“Nyt olisi tärkeää turvata kaikkien ihmisten laillinen oikeus päästä suojaan pakkasella, eikä väistellä vastuuta. Tämä koskee sekä sosiaalipäivystyksen johtoa että apulaiskaupunginjohtaja Laura Rätyä”, kommentoi paikalla ollut Atlas Saarikoski.  

Paikalla sosiaalipäivystyksessä oli kuusi eri taustoista tulevaa vapaaehtoista saattamassa. Heistä kaksi oli bulgarian ja romanian kielen tulkkeja ja neljä majoitusta romaneille järjestäneitä vapaaehtoisia.

Lisätietoja

[email protected]