23.3.2016

Tiedote Helsingin sosiaalipäivystys ajoi 22 hätämajoitusta hakevaa ihmistä pakkasyöhön – soitti poliisit poistaakseen ihmiset tiloistaan

Tiedote

23.3.2016

 

Helsingin sosiaalipäivystys ajoi 22 hätämajoitusta hakevaa ihmistä pakkasyöhön – soitti poliisit poistaakseen ihmiset tiloistaan

 

22 ihmistä hakeutui tiistaina 22.3. kaupungin ohjeen mukaisesti Helsingin sosiaalipäivystykseen pyytämään hätämajoitusta pakkasen ajaksi. Sosiaalityöntekijät kieltäytyivät käsittelemästä ihmisten pyyntöä hätämajoituksesta ja soittivat vajaan neljän tunnin odottelun jälkeen poliisit poistamaan ihmiset tiloista.

 

“Helsingissä nukkuu ihmisiä ulkona vailla mitään oikeuksia. Kaupunki on luvannut, että jokainen saa pakkasella yösijan. Täydellinen avun kieltäminen ihmisiltä sosiaalipäivystyksessä oli nöyryyttävää. Myös vanhat ja sairaat ihmiset joutuivat poliisin uhalla poistumaan kylmään pakkasyöhön”, sanoo yksi ihmisiä sosiaalipäivystykseen saattaneista vapaaehtoisista, Atlas Saarikoski.

 

Sosiaalivirasto julkaisi maanantaina tiedotteen, jossa kehotettiin hätämajoitusta tarvitsevia hakeutumaan sosiaalipäivystykseen. Sosiaalitoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty twiittasi tiedotteen. Räty on kommentoinut hätämajoitusoikeutta A-studiossa 24.2. sanomalla, että sosiaali- ja kriisipäivystykseen voi hakeutua ympäri vuorokauden ja sen kynnykselle ei jätetä ketään. Hän on myös luvannut, että jokaisen tilanne arvioidaan aina.

 

Hätämajoitusta haki viisi naista ja 17 miestä, jotka ovat joutuneet nukkumaan ulkona kylmässä hätämajoituksen puutteessa. He ovat kaikki Bulgarian ja Romanian romaneja.

 

Sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijät eivät suostuneet arvioimaan kaikkien hätämajoitusta hakevien tilannetta. He sanoivat että heillä ei ole resursseja hoitaa tilannetta, eikä paikkoja, joihin majoittaa tällaista määrää ihmisiä.

 

Työntekijät haastattelivat yhden pariskunnan ja ilmoittivat sen jälkeen saaneensa johtavalta sosiaalityöntekijältä ohjeen olla tutkimatta muiden tilannetta.

 

“Ihmiset tiesivät aamulla herätessään, että heillä ei ole illalla paikkaa missä nukkua”, perusteli päätöksestä tiedottanut sosiaalityöntekijä. Siksi sosiaalityöntekijöiden mielestä kyseessä ei ollut hätätilanne. Hätämajoitusta pyytäneet ihmiset pyysivät majoitusta siksi ajaksi kun ulkona on liian kylmä nukkua.

 

“Halusimme vain paikan, missä nukkua”, sanoi bulgarialainen mies. “Olemme hyvin haavoittuvaisessa asemassa”, lisäsi romanialainen mies.

 

Jokaisella Suomessa oleskelevalla ihmisellä on perustuslain (PL 19.1) mukaan oikeus välttämättömään suojaan. Tämä tarkoittaa lämmintä yösijaa pakkasella. Hätämajoituksen järjestäminen on kunnan vastuu.

 

Sosiaalityöntekijät eivät suostuneet antamaan ihmisille kirjallista päätöstä hätämajoituksen eväämisestä.

 

Hätämajoitusta hakevien joukossa oli ihmisiä, jotka olivat saaneet paleltumavammoja ulkona nukkumisesta, ihmisiä joiden perussairaudet olisivat vaatineet hoitoa tuntien odottelun aikana, vanhuksia ja uupuneita ja nälkäisiä ihmisiä.

 

“Tapahtunut osoittaa, että kaikilla ihmisillä ei ole mahdollisuutta päästä hätämajoitukseen Helsingissä. Henkeä ja terveyttä suojaavan oikeuden toteutuminen ei voi olla sosiaalityön harkintavallasta kiinni. Helsinkiin tarvitaan oikein mitoitettu hätämajoitus, johon ihmiset voivat hakeutua suoraan. Tällä hetkellä Helsinki rikkoo räikeästi ihmisten perusoikeuksia”, kommentoi Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

 

“Mekin olemme ihmisiä. Miksi meitä kohdellaan näin?” ihmettelee hätämajoitusta anonut nainen. “Haluamme vain ansaita elantomme ja saada lämpimän yösijan. Nyt nukumme ulkona pakkasessa.”

 

Kun poliisi oli soitettu ihmiset poistuivat paikalta ja joutuivat keskellä yötä etsimään itselleen nukkumapaikkoja ulkoa. He sanoivat menevänsä nukkumaan puistoihin, metsiin, julkisiin vessoihin, vaatekeräyslaatikoihin ja kadulle. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pakkasta oli 6 astetta.

 

Helsingissä nukkuu tällä hetkellä ainakin 50-60 itäeurooppalaista ihmistä,  jolla ei ole pääsyä hätämajoitukseen.

 

Lisätietoja

[email protected]