23.3.2016

Pressmeddelande Helsingfors socialjour körde ut 22 personer i den hårda kylan – ringde polisen för att avlägsna människor från sina utrymmen  

23.3.2016

På tisdagen 22.3. sökte sig 22 personer till Helsingfors socialjour för att be om akut krisboende under köldperioden, enligt Helsingfors stads instruktioner. Socialarbetarna vägrade behandla människors begäran om krisboende. Efter en dryg fyra timmars väntan ringde de polisen för att avlägsna människorna från sina utrymmen.

”Människor sover utomhus i Helsingfors. Staden har lovat att var och en får en sovplats när det är kallt ute. Det var förödmjukande då socialjouren nekade att hjälpa människor. Också åldringar och sjuka personer var tvungna att gå ut i den kalla natten”, säger Atlas Saarikoski, som följde människorna till socialjouren.

Social- och hälsovårdsverket publicerade ett pressmeddelande på måndagen, i vilket människor som behöver akut boende uppmanades ta sig till socialjouren. Biträdande stadsdirektör Laura Räty, som ansvarar för social- och hälsovårdsväsendet, twittrade pressmeddelandet. Räty har kommenterat rätten till krisboende i A-studion 24.2. genom att säga att alla kan söka sig till social- och krisjouren dygnet runt och att ingen lämnas utanför. Räty har också lovat att var och ens situation alltid behandlas.

Fem kvinnor och 17 män sökte om krisboende. De har varit tvungna att sova utomhus i kylan i brist på krisboende. De är alla romer från Bulgarien och Rumänien.

Socialarbetarna vid socialjouren gick inte med på att bedöma de sökandes situation. De uppgav att de varken har resurser att sköta situationen, eller platser för att inkvartera så här många människor.

Arbetarna intervjuade ett par och meddelande sedan, att de hade blivit instruerade av den ledande socialarbetaren att inte bedöma de andras situation.

”På morgonen då de vaknade visste människorna, att de inte skulle ha någonstans att sova på natten”, motiverade en av socialarbetarna. Därför ansåg socialarbetarna att det inte handlade om en krissituation. Människorna sökte om krisboende för den tid då det är för kallt för att sova utomhus.

”Vi vill bara ha en plats där vi kan sova”, sade en bulgarisk man. ”Vi är i en väldigt sårbar position”, tillade en rumänsk man.

Varje person som vistas i Finland har rätt till omedelbart skydd enligt grundlagen 19.1. Det här innebär en varm sovplats då det är kallt ute. Det är på kommunens ansvar att sköta krisboende.

Socialarbetarna gick inte med på att ge ett skriftligt beslut på avslaget på ansökan om krisboende.

Bland dem som sökte om krisboende fanns det människor som hade fått köldskador av att ha sovit utomhus, människor med underliggande sjukdomar som skulle ha krävt vård, äldre personer och utmattade och hungriga människor.

”Det som hände visar att alla människor inte har möjlighet att få krisboende i Helsingfors. Människors basrättigheter kan inte bero på socialarbetares prövningsrätt. Helsingfors behöver ett krisboende med resurser att ta emot alla. Som det är nu bryter Helsingfors stad grovt mot människors grundläggande rättigheter”, kommenterar Markus Himanen från Vapaa liikkuvuus –nätverket.

”Vi är också människor. Varför behandlas vi så här?”, undrar en kvinna som sökt om krisboende. ”Vi vill bara tjäna vårt uppehälle och få en varm sovplats. Nu sover vi ute i kylan.”

Efter att socialjouren ringde polisen, avlägsnade människor sig från platsen och var tvungna att söka sovplatser utomhus. De sade att de skulle gå och sova i parker, i skogen, i offentliga badrum, i klädinsamlingslådor och på gatan. Det var sex grader kallt under natten till onsdagen.

I Helsingfors sover åtminstone 50-60 stycken östeuropeiska människor utomhus. De har inte tillgång till krisboende.

Ytterligare information

[email protected]