22.10.2014

Seminaari liikkuvan väestön majoituksesta 28.10.2014 klo 13–17.30

Tervetuloa Vapaa liikkuvuus -verkoston järjestämään seminaariin tiistaina 28.10.2014 klo 13.00–17.30, Suvilahden Tiivistämössä Helsingissä (Kaasutehtaankatu 1 / 33, rakennus 5). Seminaarissa kuullaan lyhyitä puheenvuoroja siirtolaisten asunnottomuudesta ja keskustellaan siitä, miten oikeus asumiseen ja kaupunkiin voisi koskea kaikkia kansalaisuudesta riippumatta. Haluamme tuoda yhteen eri taustan omaavia ihmisiä työskentelemään paperittomien asunnottomien kanssa heidän tilanteensa parantamiseksi.

Seminaarissa ovat keskustelemassa mm. liikkuvan väestön päiväkeskuksen Hirundon hankekoordinaattori Anca Enache; matalankynnyksen palvelujen esimies Jussi Lehtonen Vailla vakinaista asuntoa ry:stä; tutkija, pappi ja majoitusaktiivi Marjaana Toivianen; paperittomuuteen erikoistunut tutkija Mervi Leppäkorpi; tutkija ja arkkitehti Katja Maununaho; tutkija ja arkkitehti Saija Hollmén Ukumbista sekä tietokirjailija ja aktivisti Eetu Viren. Lisäksi kuullaan asunnottomien EU-kansalaisten puheenvuoro sekä Vapaa liikkuvuus -verkoston kokemuksia Sosiaalikeskus Satamasta.

Ohjelma

  • 13.00 Puheenvuoroja siirtolaisten asunnottomuudesta ja oikeudesta kaupunkiin
  • 15.15 Kahvitauko
  • 15.45 Työryhmätyöskentelyä ja ideointia majoitusprojektin käynnistämiseksi

Ohjeet Suvilahden tiivistämölle

http://www.madhousehelsinki.fi/yhteystiedot/järjestelyjen helpottamiseksi 26.10. mennessä osoitteeseen .

Seminaariin on vapaa pääsy. Ilmoittauduthan järjestelyjen helpottamiseksi 26.10. mennessä osoitteeseen [email protected].

Lisätietoja

Markus Himanen
Projektikoordinaattori, Vapaa liikkuvuus -verkosto / 9 Gatherings
[email protected]
www.facebook.com/vapaaliikkuvuus
www.madhousehelsinki.fi/

Tapahtuma järjestetään osana Vapaa liikkuvuus -verkosto ja Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila ry 9 Gatherings -hanketta yhteistyössä Mad House -hankkeen kanssa. 9 Gatherings kehittää uusia tapoja toimia siirtolaisten oikeuksien parantamiseksi. Hankkeen päärahoittaja on opetus- ja kulttuuriministeriö.

Liikkuvan väestön asunnottomuus – mitä voimme tehdä?

Asunnottomuus on muuttanut muotoaan. Pääkaupunkiseudulla oleskelee yhä useampia asunnottomia, joilla ei ole oikeutta Suomen sosiaaliturvaan eikä pääsyä normaaliin palvelujärjestelmään. He ovat ulkomaalaisia, joilla ei ole oleskeluoikeutta tai EU-kansalaisia, jotka eivät ole rekisteröineet oleskeluaan.

Helsingin kaupunki on päättänyt, että se ei järjestä liikkuvalle väestölle minkäänlaisia majoitus- tai asumispalveluita. Jos viranomaiset eivät tee mitään näiden ongelmien ratkaisemiseksi, mitä kaupunkilaiset voisivat itse tehdä? Pitäisikö liikkuvien köyhien itsensä olla mukana päättämässä omaan tilanteeseensa vaikuttaviin toimiin?

Haluaisimme kehittää uudenlaisia majoitusmalleja, jotka lähtisivät romanisiirtolaisten ja muiden vastaavassa tilanteessa elävien ulkomaalaisten tarpeista. Kutsumme kaikki kiinnostuneet suunnittelemaan tilaa, joka osaltaan mahdollistaisi sen, että ulkomailta tulleet romanit ja muu liikkuva väestö otetaan osaksi kaupunkia ja sen elämää yhdenvertaisina kaupunkilaisia.

Verkostomme on toiminut romanisiirtolaisten kanssa vuodesta 2008 lähtien, olimme mukana organisoimassa romanien omaa leiriä Kalasatamassa ja olemme yrittäneet vaikuttaa Helsingin kaupungin politiikkaan useamman vuoden ajan.

Haluaisimme käynnistää jotain uutta, koska nykyiset sosiaali- ja kaupunkipoliittiset käytännöt sulkevat paperittomat asunnottomat ulkopuolelleen. Heille ei vaikuta olevan tilaa tai paikkaa tässä kaupungissa.

 .