20.11.2012

Tiedote: Afgaanimiehet lopettivat syömälakkonsa

20.11.2012

71 päivää nälkälakossa olleet kaksi afgaanimiestä ovat päättäneet lopettaa lakkonsa. Toinen miehistä palasi maanantain ja tiistain välisenä yönä Oulusta, jossa hän oli tapaamassa Kidutettujen kuntoutuskeskuksen lääkäriä.

He tulevat jatkamaan protestiaan telttailemalla samassa paikassa Kansalaistorilla Sanomatalon ja Musiikkitalon välissä toistaiseksi.

”Kaikki ihmiset, jotka auttoivat ja puolustivat meitä, antoivat meille toivoa”, miehet kertovat. ”Olemme päättäneet odottaa hallinto-oikeuden ratkaisua: jos se on kielteinen, aloitamme uuden nälkälakon jossa emme syö emmekä juo”, miehet sanovat.

Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker järjestää Kansalaistorilla viikon mittaisen tukitapahtuman. Tapahtumassa on päiväsaikaan kello 9-20 ihmisiä sijaisnälkälakossa. Tapahtuma tukee miesten kamppailua suojelun saamiseksi Suomesta ja vastustaa käännytyksiä Afganistaniin.

Changemakerin teltassa on mahdollista ilmaista tukensa miehille allekirjoittamalla vieraskirjaan. Vieraskirja avataan pian myös nettipohjaisena Kirkon Ulkomaanavun sivuilla ja Facebookissa. Teltalle toivotaan asiasta kiinnostuneita kävijöitä. Yksi sijaisnälkälakon osallistujista on Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Turvapaikanhakijoiden nälkälakko nosti turvapaikkapolitiikan epäkohdat esiin suurelle yleisölle. Maahanmuuttoviraston käännytyspäätökset saavat lainvoiman, jos oikeus hylkää valitukset. Miehet uskovat tulevansa tapetuiksi, mikäli heidät palautetaan Afganistaniin. He ovat olleet vuosikausia paossa Afganistanista.

Vasemmistonuoret ja Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto vaativat 21.9. sisäministeri Päivi Räsästä ottamaan kantaa siihen, miten turvapaikkapolitiikan epäkohtia tullaan korjaamaan. Sadat papit osoittivat 2.10. tukensa nälkälakkolaisille. Torikokous-aktiivien adressi 25.10. keräsi lyhyessä ajassa yli 400 nimeä vastustamaan maahanmuuttoviraston päätöstä palauttaa turvapaikanhakijoita maahan, joissa heitä on vainottu ja kidutettu. 9.11. lähes neljäkymmentä kirkolliskokousedustajaa vetosi miesten tilanteen puolesta. 31 tutkijaa vaati 15.11. kannanotossaan, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvan varmistamiseksi tulee kansainvälisen suojelun tiukka tulkinta arvioida Suomessa uudelleen. Samana päivänä Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen otti kantaa nälkälakkoon. Kirkon Ulkomaanapu, Kepa ja 24 muuta tahoa ilmaisivat 19.11. huolensa nälkälakosta.

Nälkälakkoon liittyviä kannanottoja:

Vasemmistonuorten ja Vihreiden nuorten kannanotto 21.9.2012 http://www.vasemmistonuoret.fi/?/site/vasemmistonuoret_ja_vihreaet_nuoret_ulkomaalaislain_soveltaminen_mielivalta/

Torikokous-aktiivien adressi 25.10.2012 http://torillatavataan.wordpress.com/category/tiedotteet/

Pappien kannanotto 2.10.2012 http://evl.fi/EVLUutiset.nsf/0/DEFCCA95241F2ADCC2257A8B002C149B/$file/KANNANOTTO%20-%20PAPIT%20OSOITTAVAT%20TUKENSA%20N%C3%84LK%C3%84LAKKOLAISILLE%20(3).pdf

Tutkijoiden kannanotto 15.11.2012 http://www.facebook.com/notes/veronika-honkasalo/kannanotto-tutkijat-huolestuneita-kansainv%C3%A4list%C3%A4-suojelua-tarvitsevien-ihmisten-/10152288596570515

Kirkon ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen nälkälakosta 15.11.2012 http://www.kirkonulkomaanapu.fi/fi/etusivu/?id=63&selArticle=968

Kirkon Ulkomaanavun, Kepan ja 24 muun toimijan kannanotto 19.11.2012 http://www.epressi.com/tiedote/avustukset-ja-vapaaehtoistyo/kirkon-ulkomaanapu-kepa-ja-24-muuta-toimijaa-huolestuneita-turvapaikanhakijoiden-nalkalakosta.