05.11.2012

Tiedote: Turvapaikanhakijoiden nälkälakko jatkuu kahdeksatta viikkoa

5.11.2012

Kaksi afganistanilaista turvapaikanhakijaa on ollut nälkälakossa Helsingissä yli seitsemän viikkoa 10.9. lähtien. He vastustavat lakolla saamiaan kielteisiä turvapaikkapäätöksiä. Nälkälakkoilijoiden tukiryhmä järjestää tiedotustilaisuuden nälkälakkolaisten tilanteesta keskiviikkona 7.11.2012 klo 16.30 Kansalaistorilla ja sen jälkeen heitä tukevan ihmisketjun klo 17.00 alkaen.

Ketju lähtee Kansalaistorilta, Kiasman ja Musiikkitalon väliselle ruohoalueelle pystytetyltä teltalta, jossa miehet ovat olleet nälkälakossa lähes kahden kuukauden ajan. Ketjulla haluamme osoittaa tukea ja myötätuntoa turvapaikanhakijoita kohtaan.

Kahden afganistanilaisen turvapaikanhakijan kunto on heikentynyt. He juovat vettä, suola-sokeriliuosta ja mehua. Vapaaehtoiset lääkärit ja sairaanhoitajat ovat vierailleet protestiteltalla säännöllisesti. Nälkälakkolaisia tukevat vapaaehtoiset ovat yöpyneet protestileirissä hätätapausten varalta.

”Syömättömyys riuduttaa ihmisen hitaasti. Näin pitkään kestäneeseen nälkälakkoon liittyy vakavia pysyviä terveyshaittoja ja äkkikuoleman riski on merkittävä”, kertoo Global Clinicin lääkäri Terttu Heikinheimo-Connell. ”Miehet ovat tietoisia nälkälakon vakavista seurauksista heidän terveydelleen. Terveydenhuoltohenkilökunnan toimesta miehiä on toistuvasti kehotettu lopettamaan nälkälakko”, Heikinheimo-Connell kommentoi.

Evankelis-luterilaisen kirkon papit järjestivät mielenilmauksen ja toimittivat sisäministeri Päivi Räsäselle kannanottonsa, jonka allekirjoitti 385 pappia. Myös Helsingin Torikokous-liike toimitti sisäministerille aiheesta adressin, jonka on tähän mennessä allekirjoittanut 819 henkilöä.

Miehet ovat valittaneet päätöksistä hallinto-oikeuteen, mutta pelkäävät, että valitukset hylätään. Suomi käännyttää vuosittain kymmeniä turvapaikanhakijoita Afganistaniin turvallisiksi katsomiinsa osiin maata. Miehet uskovat olevansa Afganistanissa hengenvaarassa.

”Maahanmuuttovirasto ilmoittaa tiedotteessaan seuraavansa Afganistan-uutisointia päivittäin, koska maan turvallisuustilanteessa saattaa tapahtua nopeasti muutoksia. On vaikea ymmärtää, miksi poliittista vainoa paenneet miehet halutaan käännyttää sekasortoiseen Afganistaniin, jossa he eivät voi saada suojelua vainoajiaan vastaan”, kommentoi Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

 .