25.10.2012

Seminaari: Saatavuusharkinta – työntekijöiden suojelua vai hyväksikäyttöä?

25.10.2012

Seminaari 9.11.12 klo 10-13, Eduskuntatalon lisärakennus (kansalaisinfo)

Saatavuusharkinta vaikeuttaa merkittävästi ulkomaalaisten työntekoa Suomessa. Tyypillinen tilanne on, että siivousalalla työskentelevä ulkomaalainen ei saa työlupaa, vaikka työtehtävään ei näytä löytyvän suomalaisia työntekijöitä kuin tilastoissa.

Saatavuusharkinnasta luopumisen on pelätty johtavan ihmiskauppaan ja ulkomaalaisen työvoiman merkittävään lisääntymiseen. Mutta onko matalapalkkaisilla aloilla riittävästi työvoimaa? Mitä ongelmia saatavuusharkinta aiheuttaa itsensä työllistäneille turvapaikanhakijoille ja heitä työllistäville yrityksille? Suojeleeko saatavuusharkinta työntekijää vai heikentääkö se päinvastoin hänen asemaansa?

Näihin ja moniin muihin kysymyksiin vastauksia tarjoavat työnantajat, kansalaisjärjestöt, ammattiyhdistysliike ja muut asiantuntijat.

Ohjelma

10:00 Seminaarin avaus: Anna Kontula (Vasemmistoliitto)

10:10-11.50 Puheenvuoroja saatavuusharkinnasta:

Katja Tuominen (Vapaa liikkuvuus); Jukka Könönen (Itä-Suomen yliopisto); Martta Tuomaala (kuvataiteilija); Olli Sorainen (työ- ja elinkeinoministeriö); Satu Koivusaari (HOK-Elanto); Pasi Hämäläinen (Siskon Siivous Oy); Mikko Koskinen (Palvelualojen ammattiliitto); Essi Thesslund (Pro-tukipiste).

12:00-13:00 Paneeli: Laillisen työnteon mahdollistaminen

Mikko Koskinen (Palvelualojen ammattiliitto), Essi Thesslund (Pro-tukipiste) ja Pasi Hämäläinen (Siskon Siivous Oy). Paneelin puheenjohtajana toimii Eetu Viren.

Seminaarin järjestää Vapaa liikkuvuus -verkosto..