22.10.2012

Turvapaikanhakijoiden kansannousu Euroopassa – loppu karkotuksille ja sietämättömille oloille

22.10.2012

Pakolaisten telttamielenosoitus Berliinissä vaatii oikeuksia ja suojelua turvapaikanhakijoille. Surkeat olot säilöönottokeskuksissa Puolassa ovat saaneet yli seitsemänkymmentä vangittua siirtolaista ryhtymään nälkälakkoon.

Ryhmä turvapaikanhakijoita ja aktivisteja lähti marssimaan Etelä-Saksan Würzburgista 8.9.2012. He saapuivat 6.10. Berliiniin miltei 600 kilometrin matkan jälkeen. Joukko kasvoi matkalla kahdestakymmenestä 200:aan. Berliinissä marssijat perustivat Kreuzbergin kaupunginosaan Oranienplatzille leirin, jossa aikovat pysyä, kunnes heidän vaatimuksiinsa vastataan.

Protestoijat haluavat Saksan myöntävän kaikille turvapaikanhakijoille pakolaisaseman ja lopettavan käännytykset. Protesti on eri maista tulleiden turvapaikanhakijoiden ja aktivistien yhdessä organisoima. Uusi liikehdintä sai alkunsa maaliskuussa Baijerin osavaltiossa. Iranilaisen turvapaikanhakijan tehtyä itsemurhan Würzburgin kaupungin vastaanottokeskuksessa useat pakolaiset ryhtyivät nälkälakkoon ja pitivät kuukausia kestäneitä hiljaisia mielenosoituksia kuolleen turvapaikanhakijan muistoksi.

Saksassa turvapaikanhakijat eivät saa poistua vastuullisen ulkomaalaisviraston määräämältä (esim. piirikunnan tai kaupungin) alueelta. Yksi protestin tärkeimpiä vaatimuksia onkin lopettaa tämä käytäntö ja sulkea heidän ”eristämisleireiksi” kutsumansa surkeat vastaanottokeskukset. ”Pakolaiskeskuksissa olemme unohtaneet millaista elämä sen muurien ulkopuolella oli, jopa niin, että emme enää muista kuinka päivät kuluivat aamujen ja iltojen välillä aikana ennen kuin asuimme siellä,” todetaan Berliiniin suuntautuneen marssin manifestissa. Liike vaatiikin turvapaikanhakijoille kaikille kuuluvaa perusoikeutta valita asuinpaikkansa vapaasti.

Lauantaina 13.10. yli 5000 ihmistä osallistui protestileiriä tukevaan mielenosoituskulkueeseen Berliinissä. Tageszeitung-lehden mukaan mielenosoitus oli suurin vastaavasta aiheesta pidetty mielenilmaus Saksassa. Maanantaina 15.10. turvapaikanhakijat järjestivät mielenosoituksen Nigerian suurlähetystön edustalla. He protestoivat suurlähetystön tapaa tukea karkotuksia Nigeriaan. Lähetystö myöntää matkustusasiakirjoja karkotettaville, vaikka nämä kiistäisivät olevansa Nigeriasta. Poliisi pidätti useita mielenosoittajia ja illalla tuhat berliiniläistä osoitti mieltään vangittujen vapauttamiseksi.

Myös Puolassa on puhjennut laaja turvapaikanhakijoiden protesti. 73 pakolaista on nälkälakossa säilöönottokeskuksissa Białystokissa, Biała Podlaskassa, Przemyślissa ja Lesznowolassa. Vangitut siirtolaiset vaativat oikeutta tietoon ymmärtämällään kielellä, oikeutta kunnolliseen terveydenhuoltoon, oikeutta kontakteihin säilöjen ulkopuolelle, koulutusta vangituille lapsille ja alaikäisille, parannuksia keskusten sosiaalisiin käytäntöihin, väkivallan ja hyväksikäytön lopettamista sekä loppua siirtolaisuuden kriminalisoinnille.

Puolan säilöönottokeskuksissa on ennekin ollut protesteja, mutta nyt siirtolaiset ovat käynnistäneet lakot samanaikaisesti eri säilöönottokeskuksissa, jotta säilöjen vartijat ja henkilökunta eivät kykene lopettamaan niitä hiljaisuudessa. Nälkälakkolaiset kertovat vetoomuksessaan oloista puolalaisissa säilöissä: ”Väärinkäytöksiä tapahtuu päivittäin kaikissa keskuksissa. Fyysinen väkivalta ja kiristäminen ovat arkipäivää, on tapahtunut myös naisiin kohdistuvaa fyysistä ja seksuaalista väkivaltaa. Sääntöjen rikkomisesta seuraa suhteettomia rangaistuksia – pienimmästäkin rikkeestä voi joutua eristysselliin.”

Berliinin leirin turvapaikanhakijat ovat olleet yhteydessä Helsingissä nälkälakkoileviin afgaanimiehiin. Berliinin leiristä on tehty talven kestävä ja osanottajat haluaisivat laajentaa kamppailua. Yksi turvapaikanhakijoista totesi suurmielenosoituksen jälkeen: ”Se oli Berliini, nyt on Euroopan vuoro!”

Berliinin mielenosoitusleirin julistuksista: Brandenburgin ja Berliinin pakolaiset ovat lakossa! Me, turvapaikanhakijat, pakolaiset, siirtolaiset ja aktivistit osallistumme protestiliikkeeseen, joka levittäytyy leireistä ympäri Saksaa. Aiomme kamppailla kaduilla, kunnes oikeutemme ja vaatimuksemme täytetään. Emme mene takaisin leireihin!

Protestiaalto alkoi Würzburgista, jossa ryhmä turvapaikanhakijoita aloitti nälkälakon reaktiona ystävänsä itsemurhaan. Epäinhimilliset olosuhteet ja vuosikausien odotus epätietoisuudessa turvapaikkapäätöksestä ajoivat ihmiset tähän toivottomaan tekoon.

Würzburgin ryhmä ei vaadi mitään vähempää kuin ihmisoikeuksien välitöntä tunnustamista pakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Ihmiset leirinomaisista olosuhteista sekä solidaarisuutta osoittavat aktivistit ovat nousseet mukaan kamppailuun ja yhtyvät vaatimuksiin:

  • Paikkaan sidotun oleskeluvelvollisuuden (Residenzpflicht) lopettaminen. Nykyisellään viranomaiset määräävät turvapaikanhakijan asuinpaikan turvapaikkaprosessin ajaksi. Turvapaikanhakijoille ja pakolaisille oikeus päättää asuinpaikastaan itse.
  • Kaikkien leirien ja leirinomaisten olojen lopettaminen.
  • Korvamerkityn ruoka-avustusrahan lopettaminen. Turvapaikanhakijoiden on voitava valita ruokansa itse.
  • Työkiellon lopettaminen.
  • Pääsy koulutukseen, erityisesti saksan kielen kursseille, jotta siirtolaiset pääsevät osaksi yhteiskuntaa.
  • Turvapaikkaprosessien nopeuttaminen. Nykyisellään prosessi kestää kuukausia tai vuosia.
  • Oleskeluluvat Saksan pakolaisille.
  • Käännytysten välitön lopettaminen.
  • Saksan kansalaisuus pakolaisten lapsille, jotka ovat syntyneet Saksassa.

Lisätietoa leiristä:
http://www.refugeetentaction.net
http://refugeebusprotest.wordpress.com
http://www.facebook.com/Refugeemarch

Berliinin leiristä mediassa englanniksi: http://www.thelocal.de/society/20121012-45501.html.