10.5.2012

Tiedote: Romanit ja heitä tukevat kaupunkilaiset osoittavat mieltään leiriytymällä Senaatintorille

10.5.2012Romanisiirtolaisia tukevat kaupunkilaiset leiriytyvät yhdessä romanisiirtolaisten, Vasemmistonuorten ja Vapaa liikkuvuus -verkoston kanssa Senaatintorille perjantaista 11.5. sunnuntaihin 13.5. Leiriytymällä he osoittavat mieltään Helsingin kaupungin romanivastaisia toimia vastaan. Mielenosoitus vaatii Helsingin kaupunkia luopumaan romanien oleskelun häiritsemisestä Helsingissä ja järjestämään romaneille inhimilliset majoitusolot. 


”Kaupungin johto on jo pitkään yrittänyt karkottaa romanit Helsingistä purkamalla leirejä. Viime kesänä poliisi hääti leirejä erityisen aktiivisesti kaupungin pyynnöstä. Olemme nähneet että tämä linja on hölmö. Köyhyys ei katoa katukuvasta häätämällä. Mitä nopeammin Helsinki ottaa järjen käteen ja järjestää paikan missä romanit ja muut köyhät asunnottomat voivat leiriytyä sen parempi meille kaikille.”, sanoo kaupunginvaltuutettu (sd) Thomas Wallgren.

Euroopan ihmisoikeuskomisaari Thomas Hammarberg kritisoi 27.2.2012 ilmestyneessä raportissa EU-maita laajalle levinneestä romanivastaisuudesta. Hammarbergin mukaan ”monissa Euroopan maissa romaneilta ja kiertolaisilta puuttuu perustavat ihmisoikeudet ja he joutuvat järkyttävän rasismin kohteiksi”.

”Helsinki voisi nyt nousta näyttämään positiivista esimerkkiä muille Euroopan suurkaupungeille”, ehdottaa Eetu Viren Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Viikonlopun aikana Senaatintorilla pitävät puheenvuoron mm. kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto (vihr) ja Anna Kontula (vas) ja esiintyvät mm. Yona, SuperJanne, Niko ja Tapsa sekä Jaakko Laitinen ja väärä raha.

Lauantaina järjestetään mm. Kukkia ja kerjääjiä -tapahtuma. Siinä osallistujat kerjäävät rahaa romanisiirtolaisille ja helsinkiläisille asunnottomille ja romanit antavat kukkia ohikulkijoille. Lauantai-iltapäivänä järjestetään romanien oikeuksia koskeva keskustelu, johon osallistuvat mm. oikeustieteilijä Ari Hirvonen ja toimittaja Kimmo Oksanen.

Kaupunki on myös tällä viikolla päättänyt rajoittaa kokoontumisvapautta ja perustuslain vastaisesti kieltää esimerkiksi telttojen ja muiden ei-pysyvien rakenteiden käytön mielenosoituksissa. Näin Helsinki on liittynyt laajempaan kuripoliittiseen linjaan, jolla eri puolilla Eurooppaa pyritään rajoittamaan kansalaisoikeuksia ja kansalaisten mahdollisuutta ilmaista mieltään. Esimerkiksi Frankfurtin kaupunki on ilmoittanut tukahduttavansa kokonaan talouskurin vastaiset mielenosoitukset 17.-19.5.