31.1.2012

Tiedote: Vapaa liikkuvuus ja Aki Kaurismäki esittävät: Le Havre

30.1.2012

Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestää tukielokuvanäytöksen elokuvateatteri Andorrassa 31.1.2012 klo 19. Näytöksen tuotto menee verkoston toiminnan tukemiseksi vuonna 2010 perustetulle Oikeudet ilman rajoja ry:lle.

Verkoston tavoin yhdistys toimii vapaaehtoisvoimin eikä saa tukea valtiolta. Näytöksen aluksi verkoston aktiivit puhuvat toiminnastaan paperittomien ja romanisiirtolaisten hyväksi.

”Olemme saaneet yhteydenottoja ihmisiltä, jotka haluavat tukea työtämme rahallisesti. Poliisihallitus myönsi meille rahankeräysluvan marraskuussa 2011, joten nyt voimme mainostaa mahdollisuutta lahjoittaa yhdistykselle varoja”, kommentoi Kaisu Suopanki verkostosta.

Oikeudet ilman rajoja ry tukee heikkoon asemaan joutuneita siirtolaisia kuten turvapaikanhakijoita, paperittomia ja romanisiirtolaisia. Vapaaliikkuvuus –verkosto antaa esimerkiksi ilmaista ja anonyymiä neuvontaa viikottain siirtolaisille.

”Käytämme lahjoitusvarat joko suoraan tukeen kuten terveydenhoitokuluihin ja ruoka-avustuksiin tai kampanjointiin siirtolaisten oikeuksien puolesta”, kertoo Niina Vuolajärvi verkostosta.

Aki Kaurismäen Le Havre kertoo nuoren afrikkalaispojan ja Le Havren harmaan satamakaupungin työläisten kohtaamisesta. Elokuva on saanut arvostetun ranskalaisen Louis Delluc –palkinnon. Le Havre kisaa myös Ranskassa kolmesta César-palkinnosta. Kotimaisen elokuvamaailman Jussi-gaalassa 2012 Le Havre sai kuusi patsasta. Elokuva on myös Suomen Oscar-ehdokas.

Elokuvan yhtenä teemana on perheenjäsenen pääsy oman sukulaisensa luo. Suomessa sisäministeri Päivi Räsänen on esittänyt kiristyksiä pakolaisten oikeuteen saada perheenjäsenet luokseen ja käynnistänyt asiasta selvityksen. Räsäsen mukaan muun muassa jatkossa perheenyhdistämiseen saatetaan liittää toimeentulovaatimus sekä vaatimus asunnosta. Lisäksi hänen mukaansa kasvattilapsien ei pidä kuulua ydinperheeseen.

”Ministerin perhekeskeisyys ei selvästikään yllä pakolaisperheisiin. Ei voida hyväksyä, että sota- ja konfliktialueilta paenneilla köyhillä ihmisillä ei olisi oikeutta perheenyhdistämiseen”, linjaa Katja Tuominen verkostosta.

Aki Kaurismäki tukee tukinäytöstä elokuvan kopion ja elokuvateatterin vuokran muodossa. Vapaa liikkuvuus –verkosto kiittää elokuvaohjaajaa mahdollisuudesta pitää tukinäytös.

Liput maksavat 7€ (vähävaraiset) / 10€ (muut). Maksupäätettä ei ole, joten tilaisuuteen pitää ottaa käteistä mukaan..