29.8.2011

Pajusen koirat taas asialla

29.8.2011

Sosiaalikeskus Satama on tarjonnut jo kolmantena kesänä turvapaikan romanisiirtolaisille Helsingissä. Kaupungin uhkailuista ja painostuksesta huolimatta sosiaalikeskuksen pihalla on jälleen leiriydytty, laitettu ruokaa yhdessä, pesty pyykkiä, korjattu autoja ja unelmoitu paremmasta elämästä.

Syksyllä tulevat sateet, koulut alkavat ja virkamiehet palaavat lomilta. Niinpä kaksi viikkoa sitten Kiinteistöviraston alainen Tilakeskus toimitti sosiaalikeskus Satamaan ja sen pihalla olevaan romanileiriin tiedotteita, joissa käskettiin tyhjentämään tontti välittömästi. Todennäköisesti kaupunki pyrkii häätämään sosiaalikeskus Sataman ja romanileirin lähipäivinä, päättääkseen pitkään jatkuneen painostuskampanjan sosiaalikeskustoimintaa sekä romanisiirtolaisia kohtaan.

Sosiaaliviraston erityisasiantuntijan Jarmo Räihän työryhmä on yrittänyt häätää taloa ja sen pihamaan asukkaita paloturvallisuuteen, ympäristösyihin ja lastensuojeluun vedoten. Pelastuslaitoksen mukaan talon pihalla asuminen muodosti marraskuusta 2010 alkaen hengenvaaran kaikille siellä asuville ja turvallisuusuhan sen ympäristölle. Pelastuslaitoksen viimeinen turvallisuustoimi asiassa saatiin huhtikuussa 2011, jolloin talosta katkaistiin sähköt, minkä seurauksena ruokaa on voitu valmistaa vain avotulella pihamaalla.

Kaupunki oli jo helmikuun lopussa irtisanonut vuokrasopimuksen, koska talo oli päätetty purkaa. Vain muutamaa kuukautta aiemmin sosiaalikeskuksen väelle oli vakuutettu, että vuokrasopimusta voidaan pidentää, koska talo tulee pysymään paikallaan vuosia.

Huhtikuussa kaupunki haastoi Sataman Nuorisoasiankeskukselta vuokranneen Vapaa katto ry:n oikeuteen vuokrasopimuksen purkamiseksi. Kaupunki kääntyi oikeuden puoleen noin kuukautta ennen irtisanotun vuokrasopimuksen irtisanomisajan päättymistä. Käräjäoikeus ei ole antanut asiasta tuomiotaan.

Kaupunki on jatkuvasti viestittänyt, että Sataman ongelmat ratkeavat, jos talon aktiivit suostuvat häätämään romanit pihaltaan.

Helsingin kaupunginhallitus päätti kesäkuussa, että kaupunki ei tue millään muotoa romanisiirtolaisten asumista ja pyrkii hävittämään kaikki heidän asumuksensa. Kesän alussa kaupunki keskittyikin kuri & järjestys -kampanjansa mainostamiseen mediassa. Kuten aikaisempinakin kesinä leirien häätäminen on johtanut vain uusien leirien syntymiseen ja romanien aseman heikentymiseen.

Kaikista painostustoimista huolimatta Satama, Vapaa liikkuvuus -verkosto ja romanisiirtolaisten tukijat jatkavat toimintaansa. Keskiviikkona 24.8. noin sata sosiaalikeskustoiminnan ja romanileirin tukijaa osoitti mieltään vapaiden tilojen puolesta.

Romanisiirtolaiset jatkavat pakoaan ja selviytymistaisteluaan Pajusen ja Räihän häiriköinnistä huolimatta..