04.6.2011

Oikeus asumiseen kuuluu kaikille! Tapahtuma Itä-Euroopan romanien tukemiseksi ma 6.6. klo 15 alkaen Senaatintorilla

4.6.2011

Vapaa liikkuvuus -verkosto ja sosiaalikeskus Sataman pihalla majoittuvat romanit järjestävät mielenosoitustapahtuman Senaatintorilla 6.6. alkaen klo 15 ja jatkuen iltaan asti. Ohjelmassa on mm. puheita, live-musiikkia ja ruokaa. Puheet alkavat n. klo 16.30. Esiintymässä: YONA JA PIENET LIIKKUVAT PILVET, KOSTJA DIVA, PELIMANNET

Tilaisuudessa pitävät puheenvuoron mm. kansanedustaja Outi-Alanko Kahiluoto (vihr.), kaupunginvaltuutettu Emma Kari (vihr.), Demarinuorten puheenjohtaja Timo Kontio, Helsingin Vasemmistoliiton pj. Sampo Villanen, Suomen ekumeenisen neuvoston pääsihteeri Heikki Huttunen ja maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Tukensa tapahtuman vaatimuksille ovat antaneet mm. elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki ja näyttelijä Niko Saarela.

Joukko Romanian romaneita on tähän asti majoittunut sosiaalikeskus Sataman pihalla, koska heille ei ole järjestetty muutakaan inhimillistä majoituspaikkaa. Kaupunki on pyrkinyt jatkuvasti eri keinoin häätämään romaneita. Maaliskuussa kiinteistövirasto sanoi irti sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen. Irtisanomisaika päättyy 31.5.

Romanit joutuvat lähtemään leiristään, jossa heillä tähän asti on ollut paremmat olosuhteet kuin muualla kaupungissa. Kuten viime päivinäkin on uutisoitu, poliisi on häätänyt romaneiden leirejä, mikä johtaa ainoastaan leirien siirtymiseen muualle ja tekee heidän elämästään hankalampaa.

Kaupunginhallitus on luvannut kesäkuun alussa käsitellä romanien
tilannetta ja ottaa kantaa siihen, miten heidän majoittumisensa tulisi järjestää.

Vaadimme, että kaupunki ryhtyy tukemaan kolmannen sektorin toimijoita sellaisten majoitusolojen järjestämisessä romaneille, joihin vesi,sähkö, wc ja ruoanlaittomahdollisuudet. Vaadimme, että kaupunki lopettaa romanivastaiset toimensa ja viranomaiset lakkaavat esittämästä perusteettomia ja romaneita leimaavia kannanottoja.

Kunnolliset majoitusolot romaneille!.