22.2.2011

Tiedote: Maahanmuuttovirasto käännyttää vainotun homomiehen

22.2.2011

Zimbabwelainen Farai on hakenut Suomesta turvapaikkaa kolme kertaa seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvan vainon perusteella. Farai on tällä hetkellä Metsälän säilöönottoyksikössä, sillä poliisi valmistelee hänen käännytystään. Farain tukijat järjestävät mielenilmauksen Helsingissä Kolmen sepän patsaalla 23.2. klo 16.30.

Farai saapui Suomeen vuonna 2002 opiskelemaan it-alaa. Vuonna 2003 hän haki turvapaikkaa. Hänen homoseksuaalisuutensa oli paljastunut Zimbabwen viranomaisille, minkä vuoksi viranomaiset ryhtyivät etsimään häntä. Hänen sukulaisiaan painostettiin. ”Zimbabwessa homoilla ei ole oikeuksia. Sukulaiseni eivät voi auttaa minua, sillä he joutuisivat itse vaikeuksiin”, Farai kertoo suomeksi. Hän asuu Suomessa kymmenettä vuotta.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n mukaan keskeistä turvapaikanhakijan kansainvälisen suojelun tarpeen arvioinnille on hakijan perusteltu pelko paluusta kotimaahansa. ”UNHCR korostaa, että suojelun tarpeen arvioinnin keskiössä on hakijan kokonaistilanne. Maahanmuuttovirasto on laiminlyönyt kansainväliset ihmisoikeusperiaatteet, kun se ei ole myöntänyt Faraille suojelua”, kommentoi Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Farain arvion mukaan häntä uhkaisi kotimaassaan vankilatuomio tai viranomaisten vaino, koska homoseksuaalisuus on Zimbabwessa lainvastaista. ”Presidentti Robert Mugaben hallinto on voimakkaan homovihamielinen: Mugabe on julkisesti ilmoittanut, että homot ovat koiria alempana eikä heillä ole mitään oikeuksia”, kertoo Krister Karttunen Amnestyn HLBTI-ryhmästä.

Kielteisten turvapaikkapäätösten jälkeen Farai on vainon pelon vuoksi oleskellut Suomessa paperittomana yli seitsemän vuotta. ”Farain ratkaisut todistavat hänen todellisesta hädästään. Hän on elänyt vuosia maan alla varattomana ja vailla tulevaisuudennäkymiä, koska pelkää Zimbabween paluuta suunnattomasti”, sanoo Niina Vuolajärvi Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Farai haki turvapaikkaa kolmannen kerran säilöönottokeskuksessa perjantaina 18.2.2011. Tukijat vaativat maahanmuuttoviranomaisia selvittämään perusteellisesti hänen suojeluntarpeensa ja keskeyttämään käännytysvalmistelut. Maahanmuuttovirasto ei ole haastatellut hakijaa kertaakaan: vuonna 2003 poliisi on tehnyt hänelle suppean haastattelun.

Maahanmuuttovirasto syyttää Faraita turvapaikkajärjestelmän väärinkäytöstä ja on antanut turvapaikkahakemukseen kielteisen päätöksen jo kahdesti. ”Viranomaisilla ei ole riittävää ymmärrystä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten hädänalaisesta asemasta eri maissa, vaikka Suomen lain ja kansainvälisten sopimusten mukaan seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettiin kohdistuva vaino on turvapaikan peruste. Rutiininomaiset kielteiset päätökset ovat kohtalokkaita”, Setan pääsihteeri Aija Salo sanoo.