25.11.2010

Tiedote: Sosiaalivirasto kiristää romanit kotimatkalle

25.11.2010

Sosiaalivirasto tarjosi torstaina 25.11. jokaiselle sosiaalikeskuksen pihalla asuneelle romaniautokunnalle 425 euroa, jos he poistuvat maasta kahden päivän kuluessa. Romaneille ilmoitettiin, että kaupunki ei tarjoa minkäänlaista majoitusta eikä sosiaalikeskukselle voi palata.

Ranska karkotti romaneita samoin käytännöin kesällä ja sai syyskuussa nuhteita Euroopan unionilta. ”Sosiaalitoimen johtaja Jarmo Räihä jatkaa Sarkozyn viitoittamalla tiellä. Romanit kiristettiin maasta ulos” toteaa Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Romanit ovat oleskelleet tilapäisesti sosiaalikeskuksen sisätiloissa sunnuntaisen tulipalon jälkeen. Helsingin kaupungin pelastuslaitos kielsi torstaina 25.11. sähkönkäytön sosiaalikeskus Sataman leirissä sekä majoituksen sosiaalikeskuksen sisällä paloturvallisuussyistä.

”On käsittämätöntä, että sosiaalivirasto olisi halunnut majoittaa romanit vielä kahdeksi päiväksi Sataman sisätiloihin Sataman aktiivien huostaan. Helsingin kaupunki pakoilee vastuutaan järjestää hätämajoitus asuntoa vaille jääneille ihmisille”, toteaa Keiju Oksanen sosiaalikeskus Satamasta.

Sosiaaliviraston, nuorisoasiainkeskuksen, sosiaalikeskus Sataman ja Vapaa liikkuvuus -verkoston käymien keskustelujen jälkeen sosiaalivirasto myöntyi järjestämään majoituksen kahdeksi vuorokaudeksi. Hätämajoitus järjestetään Munkkisaaressa Helsingin Diakonissalaitoksen tilassa, jossa vastaava majoitus järjestettiin myös viime talvena.

Sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä toisti lupauksensa, että kaupunki ei jätä ihmisiä ilman majoitusta pakkasilla. ”Vapaa liikkuvuus -verkosto odottaa, että kaupunki pitää sanansa ja huolehtii kaupungissa oleskelevien romanisiirtolaisten majoituksesta”, Himanen sanoo..