10.10.2010

Tiedote: Afganistanilaista turvapaikanhakijaa uhkaa ketjupalautus Kreikkaan

10.10.2010

Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestää lehdistötilaisuuden maanantaina 11.10. klo 11.00 afganistanilaista turvapaikanhakijaa kohtaavasta ihmisoikeusrikkomuksesta ja Suomen turvapaikkapolitiikan epäkohdista. Tilaisuus pidetään Lasipalatsin Näyttelytilassa, jossa tällä hetkellä on esillä näyttely ”Paperittomien olohuone” (Mannerheimintie 22-24).

Maahanmuuttovirasto on kieltäytynyt käsittelemästä afganistanilaisen nuoren pakolaismiehen Tufanin (nimi muutettu) turvapaikkahakemusta vastuunmäärittämisasetuksen nojalla. Häntä ollaan käännyttämässä Italiaan, mistä häntä uhkaa palautus Kreikkaan.

Voimakkaan kritiikin kohteeksi joutuneen vastuunmääritysasetuksen (ns. Dublin II -asetus) mukaan Euroopan unionin alueella vastuu turvapaikanhakijasta on maalla, johon hakija on ensimmäiseksi saapunut.

Tufan joutui poistumaan Kreikasta, koska siellä turvapaikkahakemuksia ei käsitellä tai oteta vastaan lainkaan. ”Kreikassa minulta otettiin sormenjäljet ja tietoni. Jäähyväisiksi he sanoivat, että viidentoista päivän kuluessa minun tulisi häipyä maasta. Nälkiintyneenä harhailin ja nukuin yöni puistoissa” , kertoo Tufan kokemuksistaan.

Tufan pakeni Afganistanista Eurooppaan vuonna 2007. Hän päätyi Suomeen Kreikan, Italian ja Norjan kautta. Tufanin turvapaikkahakemusta ei ole tutkittu missään. Italiassa hänelle myönnettiin väliaikaisia oleskelulupia, kunnes vuonna 2008 Italia päätti käännyttää Tufanin takaisin Kreikkaan.

”Tufanin hakemus on käsiteltävä Suomessa”, vaatii Mervi Leppäkorpi Vapaa liikkuvuus -verkostosta, ”Dublin II -asetuksen käytöstä tulee luopua, koska se on johtanut humanitaariseen katastrofiin. Ensimmäisenä askeleena valtioiden on lopetettava palautukset maihin, jotka eivät takaa asianmukaista menettelyä.”

Italia on palauttanut turvapaikanhakijoita lähtömaihin vastoin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä. Euroopan Neuvoston ihmisoikeuskomissaarin ja eurooppalaisten pakolaisjärjestöjen kattojärjestön ECRE:n mukaan Italia rikkoo kansainvälisiä sopimuksia. Euroopan parlamentin tilaamassa selvityksessä Italian vastaanotto-olosuhteista todetaan, että valtaosa turvapaikanhakijoista joutuu Italiassa elämään kadulla täysin epäinhimillisissä oloissa.

Kreikassa turvapaikanhakijoilla ei käytännössä ole oikeuksia. ”Kreikassa oikeus anoa turvapaikkaa on ainoastaan teoreettinen. Myös YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on suositellut, ettei Kreikkaan tehtäisi Dublin-palautuksia”, kommentoi Markus Himanen Vapaa liikkuvuus –verkostosta.

On ilmeistä, että sekä Italia että Kreikka rikkovat kansainvälisiä velvoitteitaan. Mikäli Suomi käännyttää Tufanin Italiaan, saattaa myös Suomi syyllistyä palautuskiellon rikkomiseen. ”Vastuunmäärityksessä on kyse vastuun pakoilusta. Vaikka Maahanmuuttovirastolla olisi mahdollisuus lain mukaan käsitellä Tufanin asia täällä, hänet on päätetty käännyttää”, toteaa Markus Himanen.

Tufan on jättänyt asiasta valituksen hallinto-oikeuteen, jossa asiaa ei ole vielä käsitelty. Silti käännytyspäätös on voimassa ja voidaan panna täytäntöön milloin tahansa. ”Vaadimme Tufanin käännytyspäätöksen keskeyttämistä, jotta hän saa rauhassa odottaa Suomessa asiansa käsittelyä”, muistuttaa Mervi Leppäkorpi..