31.8.2010

Tiedote: Sosiaalikeskus Sataman romanien arkea parannetaan tukitempauksella

31.8.2010

Samaan aikaan, kun Helsingin kaupunki pyrkii häätämään sosiaalikeskus Sataman alueelle majoittuneiden romanien vuoksi, romanisiirtolaisten tukijat järjestävät tukitempauksen. ”Soppaa, saippuaa ja ihmisarvoa” – tapahtuma järjestetään tänään tiistaina 31.8.2010 klo 18.00 alkaen sosiaalikeskus Sataman alueella (Kyläsaarenkatu 11, Kalasatama).

Pääkaupunkiseudulta kotoisin olevat tukijat sekä tunnetut suomalaiset romaniartistit jakavat ulkomaalaisille romanisiirtolaisille ja muille halukkaille soppatykistä ruokaa. Tukiryhmä jakaa myös ruokatarvikekasseja, vaatteita ja hygieniatarvikkeita romanisiirtolaisille.

”Suomalaisena ihmettelen, kuinka Euroopassa sallitaan tällaista kurjuutta, joka ilmenee Romanien romanien maahantulona Suomeen. On järkyttävää, että lakien ja säädösten avulla pyritään vastauksena kurjuuteen kriminalisoimaan köyhyys”, kommentoi Kyösti Roth Pelimannet-yhtyeestä.

”Kukaan ihminen ei lähtisi omasta kotimaastaan leivänhakuun, jos ei olisi hädästä kysymys. Romanian romanien elinolosuhteet ovat niin huonot, että heille on parempi asua perheenä henkilöautossa kerjäten Suomessa kuin omassa kotimaassaan, jossa toimeentuloa ei ole”, kertoo tukijoukkoihin kuuluva Pasi Arola.

”Olen toiminut useissa maissa auttaen romaneja. On häpeällistä, että Suomessakin lakaistaan romanit kuin roskat pois silmistä”, kertoo Joosua Missio ry:n toiminnanjohtaja Timo Valtonen, joka on tehnyt Vantaalla jo 20 vuotta nuorisotyötä ja järjestänyt 16 vuotena työttömille joulujuhlan Vantaalla.

”Joka tiistai tulemme porukalla tänne Kalasataman leiriin ja tuomme tullessamme noin 50 ruokakassia, hygieniavälineitä ja vaatteita näille romaneille, jotka ovat samaa kansaa meidän kanssamme”, kertovat romanitaiteilijat Erno Enroth ja Kyösti Roth Suomen Romanitaiteilijoiden Verkostosta.

Vapaa liikkuvuus -verkosto ja sosiaalikeskus Satama ovat vastaanottaneet romaneille annettavia lahjoituksia yksityishenkilöiltä, perheiltä ja erilaisilta ryhmiltä koko leirin olemassaolon ajan..