25.8.2010

Tiedote: Sosiaalikeskus Satamalle virtaa tukea

25.8.2010

Useat suomalaiset romaniaktiivit, kulttuuritoimijat, akateemikot ja poliitikot ovat ilmaisseet tukensa sosiaalikeskus Sataman toiminnan jatkamisen puolesta. Keskiviikkoiltana 25.8. klo 18.00 alkaen järjestetään Sataman toiminnan hyväksi tukikonsertti, jossa esiintyvät muun muassa Liljan loisto (solisteina Yona & Puppa J) ja Pelimannet.

Helsingin kaupungin nuorisolautakunnalle osoitetussa vetoomuksessa todetaan, että kaupungissa tulisi olla tilaa omaehtoiselle ja itsenäiselle nuoriso- ja kulttuuritoiminnalle. Vetoomuksen ovat ehtineet allekirjoittaa tähän mennessä muun muassa taiteilija Rainer Friman, Suomen Romanifoorumin toiminnanjohtaja Miranda Vuolasranta, käsikirjoittaja Aleksi Bardy, näyttelijä Niko Saarela, jalkapallovaikuttaja Atik Ismail, filosofi Thomas Wallgren, professori Tommi Hoikkala sekä kansanedustajat Outi-Alanko Kahiluoto, Jacob Söderman ja Pentti Tiusanen.

Helsingin kaupungin nuorisolautakunta päättää Sataman vuokrasopimuksen purkamisesta 2.9. Mahdollisen häädön syynä on romanien leiri sosiaalikeskuksen pihalla. ”Aloite häätöön on tullut kaupunginjohtaja Jussi Pajuselta ja hänen nimittämältään ’kerjäläisongelmaa’ käsittelevältä virkamiestyöryhmältä”, kertoo Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

”Sosiaalikeskuksella järjestetään runsaasti erilaista toimintaa ja tapahtumia konserteista maksuttomaan pyöräpajaan. Emme aio luovuttaa Pajusen ja muutaman byrokraatin uhkailun edessä”, sanoo sosiaalikeskus Sataman aktiivi Illusia Anastasia Girs.

Häätöuhkauksessa vedotaan paloturvallisuuteen ja jäteongelmiin, vaikka ongelmat on jo ratkaistu asianomaisten viranomaisten kanssa. Myös yhteistyö nuorisoasiainkeskuksen kanssa on sujunut hyvin, eikä se ole aikaisemmin vaatinut romaneiden leiriytymisen lopettamista.

”Luotamme siihen, että demokraattisesti valitun nuorisolautakunnan jäsenet haluavat tukea nuorten toimintakeskusta jatkossakin. Sosiaalikeskus Satama on ainutlaatuinen omaehtoisen nuorisotoiminnan taidonnäyte”, kommentoi Illusia Anastasia Girs.

Sosiaalikeskus Satama järjestää tukikonsertin talon toiminnan jatkamisen puolesta keskiviikkona 25.8. klo 18-24 Helsingissä (osoite Kyläsaarenkatu 11). Tukikonsertissa esiintyvät Liljan loisto (solisteina Yona & Puppa J), Pelimannet, Mirjami Schwartz, Anette Åkerlund & Amaro sekä Wonderlust Dj:t.

 

Vapaa Katto ry:llä on vuokrasopimus Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen kanssa koskien kiinteistöä osoitteessa Kyläsaarenkatu 11.

Sosiaalikeskus Satama on aktivistien ja nuorten kaupunkilaisten kollektiivi, joka järjestää erilaista omaehtoista toimintaa Kyläsaarenkadun kiinteistössä.

Vapaa liikkuvuus -verkosto on yhdessä sosiaalikeskuksen kanssa tarjonnut romanisiirtolaisille majoitusmahdollisuuden sosiaalikeskuksen pihalla ja kamppailee romanisiirtolaisten olojen parantamiseksi.

 

VETOOMUS SOSIAALIKESKUS SATAMAN TOIMINNAN SÄILYTTÄMISEKSI

Me allekirjoittaneet vastustamme sosiaalikeskus Sataman häätöä. On tärkeää, että kaupungissa on tilaa omaehtoiselle ja itsenäiselle nuoriso- ja kulttuuritoiminnalle.

Sosiaalikeskus Satama tekee arvokasta ihmisoikeustyötä tarjotessaan romanisiirtolaisille turvallisen majoituspaikan. Itä-Euroopan romanit ovat köyhiä ihmisiä, jotka ovat Suomessa hankkimassa toimeentuloa itselleen ja perheilleen. Heitä ei pidä kohdella ongelmana tai rikollisina.

Romanit ovat Euroopan syrjityin vähemmistö. Heidän asemansa parantaminen vaatii positiivisia toimia kaikkialla Euroopassa – myös Helsingissä. Sataman leirin tulee jäädä paikalleen, jos Helsingin kaupunki ei tarjoa vaihtoehtoista majoitusta.

Toivomme, että nuorisolautakunta tekee päätöksen, joka tukee aktiivisten nuorten toimintaa ja ihmisoikeuksien toteutumista Helsingissä.

Kyösti Roth, taiteilija, Pelimannet-yhtye
Erno Enroth, taiteilija, Pelimannet-yhtye
Rainer Friman, taiteilija, kirjailija, kolumnisti
Heini Junkkaala, näytelmäkirjailija
Kanerva Cederström, dokumenttiohjaaja, professori

Maria Lappalainen, dokumenttiohjaaja
Juha Mustanoja, teatteriohjaaja
Aleksi Bardy, käsikirjoittaja
Kirsi Mattila, elokuvaohjaaja
Heikki Huttu-Hiltunen, elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja

Markku Heikkinen, dokumenttiohjaaja
Lasse Saarinen, elokuvatuottaja
Hanna Kuustie, tiedottaja
Niko Saarela, näyttelijä
Anu Silfverberg, kirjailija

Thomas Wallgren, filosofi
Suvi Soininen, politiikan tutkija
Tero Toivanen, tutkija
Konsta Mäkelä, näyttelijä
Lotta Lindroos, näyttelijä

Ari Lahdenmäki, toimittaja
Esa Leskinen, teatteriohjaaja, näytelmäkirjailija
Outi Alanko-Kahiluoto, kansanedustaja
Merja Kyllönen, kansanedustaja
Erkki Pulliainen, kansanedustaja

Jacob Söderman, kansanedustaja
Pentti Tiusanen, kansanedustaja
Aila Paloniemi, kansanedustaja
Kimmo Kiljunen, kansanedustaja
Juha Karhu, professori

Teemu Mäki, kuvataiteen professori, taiteilija
Atik Ismail, jalkapallovaikuttaja
Jarmo Kinnula, toimitusjohtaja
Hannu Pakarinen, valokuvataiteilija
Tiina Lepistö, käsikirjoittaja, showratsastusyrittäjä

Pasi Arola, tekninen asiantuntija
Teemu Garam, oopperalaulaja
Minna Susanna Springer, freelancer, kuvataiteilija & sekatyönainen
Riikka Tanner, toimittaja
Katja Tähjä, valokuvaaja

Miranda Vuolasranta, Suomen romanifoorumin toiminnanjohtaja
Helge Valama, puheenjohtaja, Kotiuttamistiimi ry
Tuula Åkerlund, Suomen romanimission toiminnanjohtaja
Alida Friman, merkonomi, artisti
Tommi Hoikkala, nuorisotutkimuksen professori.