14.4.2010

Tiedote: Kolme valtuustoryhmää tukee Sosiaalikeskus Sataman romanityötä

14.4.2010

Vapaa liikkuvuus -verkosto pitää lehdistötilaisuuden sosiaalikeskus Satamassa 15.4. klo 12.00 osoitteessa Kyläsaarenkatu 11. Tiedotamme romanien tilanteesta Helsingissä ja valtuustoryhmien kannoista heidän kohteluunsa.

Vapaa liikkuvuus -verkosto on tehnyt Helsingin kaupungin valtuustoryhmille kyselyn siitä, miten romanisiirtolaisten elinoloja voitaisiin parantaa.

Vasemmistoliitto, SKP ja Vihreät tukevat verkoston esitystä, jonka mukaan kaupungin tulee tukea sosiaalikeskus Sataman tekemää vapaaehtoistyötä hankkimalla Sataman pihalle vessat. Lisäksi nämä ryhmät vastustavat mahdollisesti muualle kaupunkitilaan syntyvien romanileirien purkamista. RKP on valmis harkitsemaan saniteettitilojen hankintaa.

Kokoomus ja Perussuomalaiset eivät halua mitään tukea romanisiirtolaisille ja suhtautuvat kielteisesti kaikkiin verkoston esityksiin. Sosiaalidemokraatit kieltäytyvät ottamasta kantaa. Keskusta ja Kristillisdemokraatit eivät vastanneet kyselyyn.

”Yksikään ryhmä ei suoraan kannattanut, että kaupungin tulisi osoittaa alue, jonne ihmiset voivat luvallisesti ja maksutta leiriytyä, ja jossa ihmisille tarjotaan sähkö, vesi ja saniteettitilat.

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän mielestä kaupungin alueella tulee kuitenkin olla romanikerjäläisten tarpeita ajatellen kohtaamispaikka, jossa on tarjolla asianmukaiset wc-, peseytymis- ja ruoanlaittotilat. ”Kohtaamispaikka voi olla kaupungin itsensä tai järjestön ylläpitämä. Kaupungin tulee tukea toimintaa,” ryhmän vastauksessa todetaan.

Sosiaalikeskus Sataman pihalle majoittuneet romanit haluavat tuoda julki sosiaaliviraston heihin kohdistamat uhkaukset huostaanotosta. Sosiaaliviranomaiset ovat toistuvasti ilmoittaneet ottavansa huostaan perheiden lapset, mikäli he asuvat sosiaalikeskuksen pihalla. Lapsiperheitä on kehotettu poistumaan alueelta.

Vapaa liikkuvuus -verkosto kampanjoi romanisiirtolaisten asuinolosuhteiden parantamiseksi Helsingissä. Positiivinen erityiskohtelu asumisen suhteen Helsingissä on perusteltua romanien kotimaissaan kohtaaman syrjinnän ja köyhyyden vuoksi.

Toimittajien on mahdollista haastatella Sataman piha-alueella asuvia romaneita.

 .