03.4.2010

Tiedotustilaisuus 15.4.2010 valtuustoryhmien kannoista romanien majoitukseen

3.4.2010

Vapaa liikkuvuus –verkosto kampanjoi edelleen romanisiirtolaisten asuinolosuhteiden puolesta. Olemme lähestyneet Helsingin valtuustoryhmiä oheisella kirjeellä. Järjestämme aiheesta lehdistötilaisuuden 15.4.2010.

Hyvät valtuustoryhmät,

Sosiaalikeskus Satama ja Vapaa liikkuvuus -verkosto ovat yhteistyössä tarjonneet Itä-Euroopan romaneille mahdollisuuden majoittua sosiaalikeskuksen pihalle toukokuusta 2009 saakka. Tarjoamme heille sähkön ja veden, sekä talon ollessa avoinna mahdollisuuden käyttää sosiaalikeskuksen saniteetti- ja peseytymistiloja.

Olemme jo kesästä 2008 saakka herätelleet keskustelua etupäässä Romanian romanien oloista Helsingissä. Mahdollisuus turvalliseen asumiseen on kaikille EU-kansalaisille kuuluva perusoikeus. Lisäksi se on romaniperheiden ja erityisesti lasten hyvinvoinnin ja teveydentilan kannalta keskeistä. Tällä hetkellä ainoastaan sosiaalikeskus Satama tarjoaa Itä-Euroopan romaneille maksutonta majoitusta.

Pyydämme valtuustoryhmien linjauksia romanikerjäläisten kohtelussa. Tiedustelemme, mikä ryhmänne kanta on seuraaviin vaatimuksiin:

Kaupungin tulisi osoittaa alue, jonne ihmiset voivat luvallisesti ja maksutta leiriytyä, ja jossa ihmisille tarjotaan sähkö, vesi ja saniteettitilat.

Mikäli kaupunki ei tätä tee, tulisi sen

A) tukea sosiaalikeskus Sataman tekemää vapaaehtoistyötä hankkimalla alueelle vessat pihalle majoittuville henkilöille. Käymälöiden asettamista alueelle on esittänyt myös Kiinteistöviraston tonttiosasto.

B) olla hajottamatta yhtäkään romanien perustamaa leiriä. Euroopan syrjityintä vähemmistöä kohtaan ei tule käyttää pakkokeinoja.

Pyydämme valtuusryhmältänne selkeää kannanottoa oheisiin vaatimuksiin. Pyydämme välittämään ryhmänne kannan asiasta sähköpostitse 14.4. mennessä.

Tarjoamme valtuustoryhmille mahdollisuuden tulla tutustumaan sosiaalikeskus Sataman (Kyläsaarenkatu 11) arkeen ja keskustelemaan kanssamme paikan päälle. Tapaamiset voidaan järjestää viikoilla 14-15 (ennen 15.4.2010) ryhmänne aikataulutoiveista riippuen.

Kutsumme teidät lehdistötilaisuuteen 15.4.2010 klo 12, jossa tiedotamme romanien tilanteesta Helsingissä ja valtuustoryhmien kannoista heidän kohteluunsa.

Kuten Diakonissalaitoksen Rom po drom -hankekin on todennut, on nähtävissä, että osa Suomeen tulijoista asettuu tänne ja joistakin tulee vähintäänkin säännöllisiä vierailijoita. Koska romanit saapuvat jatkossakin Suomeen hankkimaan toimeentuloa toimii kaupunki kuinka tahansa, on mietittävä, kuinka romanien majoittuminen Helsingissä tapahtuu.

EU-kansalaisia ei voida käännyttää maasta. Kyse onkin käytännössä enää siitä, millä tavalla majoittuminen nyt ja tulevaisuudessa järjestyy. Positiivinen erityiskohtelu asumisen suhteen Helsingissä on perusteltua romanien kotimaissaan kohtaaman syrjinnän ja köyhyyden vuoksi.

Tiedämme, että romanit ovat täällä sen vuoksi, että he voivat elättää perheensä kerjäämällä sekä kierrättämällä pulloja ja jätemetallia. Heidän tulonsa ovat Suomessa moninkertaiset verrattuna kotimaan alhaiseen sosiaaliavustukseen. He eivät saa Suomesta toimeentulotukea tai muutakaan avustusta, vaan elättävät itsensä virallisen palkkatyön ulkopuolisella työllä.

 .