01.4.2010

Tiedote: Sosiaalitoimi kiristää romanisiirtolaisia lasten huostaanotolla

1.4.2010

Maanantaina 29.3.2010 Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijät kävivät Sosiaalikeskus Sataman pihalla kello yhdeksän jälkeen illalla. Asuntovaunuihin majoittuneille romaniperheille ilmoitettiin, että heidän on poistuttava alueelta viikon kuluessa joko Rastilan leirintäalueelle tai Suomen ulkopuolelle. Muussa tapauksessa heidän lapsensa otetaan huostaan.

Romanilasten tahdonvastaiselle huostaanotolle ei ole laillisia perusteita. Poliisi ei voi käännyttää EU-kansalaista, ellei todistettavasti yli kolmen kuukauden yhtäjaksoinen maassaoleskeluaika ole ylittynyt. Niinpä käännyttäjäksi on valjastettu sosiaalitoimi lastensuojelun nimissä.

Sosiaaliviranomaisten toimilla ei ole mitään suhdetta lasten etujen turvaamiseen, vaan kyse on puhtaasti ihmisten pelottelusta ja häirinnästä”, toteaa Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Maanantaina paikalla oli poliiseja, eivätkä sosiaalityöntekijät suostuneet vastaamaan kysymyksiimme. ”Mikäli viranomaisten toimet kestäisivät päivänvaloa, miksi he tulevat sosiaalikeskukselle iltamyöhään, eivätkä suostu keskustelemaan?” sanoo Kaisu Suopanki Vapaa liikkuvuudesta.

Kyseessä ei ole tarve ottaa kiireellisesti lapsia huostaan, sillä huostaanottoa ei  suoritettu välittömästi. ”On kummallista, että sosiaaliviranomaiset uhkaavat huostaanottaa ryhmän romanilapsia perehtymättä perheiden tilanteeseen”, toteaa Tuominen.

Vapaa liikkuvuus -verkosto kampanjoi romanisiirtolaisten asuinolosuhteiden parantamiseksi Helsingissä.

”Kaupungin on lopetettava romanien vainoaminen ja laiton uhkailu”, sanoo Suopanki. Helsingin kaupunki käyttää lastensuojelulakia poliittisten tavoitteiden ajamiseksi eli romanien oleskelun hankaloittamiseksi..