18.3.2010

Tiedote : Kaupunki uhkaa häätää Kalasataman romanileirin

18.3.2010

Sosiaalikeskus Sataman pihalle majoittuneita romanisiirtolaisia uhkaa häätö. Pelastuslaitoksen asettaman uhkavaatimuksen mukaan toimenpiteisiin tullaan ryhtymään tänään iltapäivällä, jollei leiriin järjestetä ympärivuorokautista vartiointia. Sosiaalikeskuksen väki ja Vapaa liikkuvuus -verkosto vastustavat häätöä ja pitävät sitä epäinhimillisenä sekä lainvastaisena.

”Pelastuslaitos vaatii pihalle ympärivuorokautista valvontaa ja aiheuttaa kaupungille suuret kustannukset toimilla, joilla ei todellisuudessa paranneta kenenkään paloturvallisuutta”, toteaa Sini Pöyhönen Vapaa liikkuvuus -verkostosta. ”On selvää, että kyse on poliittisesta painostuksesta, sillä suomalaisten käyttämillä leirintäpaikoilla ei vaadita ympärivuorokautista valvontaa. Järkyttävää on, että Helsingin kaupunki käyttää pelastuslaitosta ja ihmisten turvallisuutta politiikan teon välineenä.”

Sosiaalikeskus Sataman pihalle on majoittunut kymmenkunta Romanian romania.”Kaupungin johto on useaan otteeseen luvannut, että ketään ei jätetä pakkaseen. Käytännössä majoitusta vähävaraisille siirtolaisille ei kuitenkaan suostuta järjestetämään”, sanoo Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta. Sosiaalikeskus Satama ja Vapaa liikkuvuus -verkosto tekevät yhteistyötä ja antavat romanien käyttää sosiaalikeskuksen sähköä, vettä ja saniteettitiloja kuten aiemminkin.

Leirin paloturvallisuutta on parannettu ja Sataman ja Vapaan liikkuvuuden aktiivit ovat valmiita parantamaan sitä edelleen yhteistyössä viranomaisten kanssa. Kiinteistövirasto irtisanoi maanantaina 28.2.2011 sosiaalikeskus Sataman vuokrasopimuksen. Samalla rakennus määrättiin purettavaksi heti kolmen kuukauden irtisanomisajan umpeuduttua. Vapaa liikkuvuus -verkoston aktiivien mielestä on selvää, että talon häädön taustalla on kaupungin johdon järjestelmällinen pyrkimys estää romanien leiriytyminen ja auttaminen..