29.10.2009

Tiedote: Suomi lähettää iranilaisen naisen sukunsa tapettavaksi

29.10.2009

Suomi on päättänyt käännyttää pakkoavioliittoa kotimaastaan paenneen naisturvapaikanhakijan Marinehin (nimi muutettu) Iraniin. Naisen tukijat ja Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestävät tiedotustilaisuuden hänen tilanteestaan perjantaina 30.10. klo 11 Uudella ylioppilastalolla (Mannerheimintie 5 B, 4.krs., kokoushuone Cajsa).

Vapaa liikkuvuus -verkoston saamien tietojen mukaan Marinehia oltaisiin käännyttämässä maasta maanantaina 2.11.2009.

Maahanmuuttovirasto ei ole myöntänyt hänelle kansainvälistä suojelua. Marinehia on pidetty lokakuun puolivälin jälkeen Metsälän säilöönottokeskuksessa käännytyksen valmistelun vuoksi. Maahanmuuttoviraston kielteinen päätös ja suunnitelmat käännyttää Marineh maasta ovat romahduttaneet hänen tilansa. Hänet on viety torstaina 29.10.2009 helsinkiläiseen sairaalaan voimakkaiden paniikkioireiden vuoksi.

Hänen vantaalaiset naisjärjestöissä vaikuttavat tukijansa ovat järkyttyneitä viranomaisten toimista. ”On uskomatonta, että naista, joka on paennut pakkonaittamista, kohdellaan kuin rikollista eikä hän saa oleskelulupaa Suomesta, vaikka häntä uhkaa kuolema Iranissa”, kommentoi Marinehin tukija Marja Liisa Toivanen Vantaalta.

On yleisesti tiedossa, että Iranin hallinto ei turvaa naisten ihmisoikeuksia, vaan aktiivisesti vainoaa naisten oikeuksien puolustajia. ”Kuinka Suomi voi käännyttää maahan naisen, jonka hänen sukunsa on ilmoittanut tappavansa ja joka ei tule saamaan kotimaansa viranomaisilta minkäänlaista suojelua”, kysyy Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Marineh on saapunut Suomeen vuonna 2006. Hän on paennut Iranista, koska hänen sukunsa päämies yritti naittaa hänet vastoin hänen tahtoaan. Häntä on yritetty pakkonaittaa kahteen kertaan, ensin Iranissa ja myöhemmin Suomessa. Liitot ovat kariutuneet Marinehin vastustukseen. Hänen Iranissa asuva sukulaisensa on ilmoittanut tappavansa Marinehin, koska perheen kunnia Iranissa on pilattu. Käännytys merkitsee Marinehille kuolemantuomiota.

Marineh on hakenut turvapaikkaa Suomesta peräti kolme kertaa ja saanut kaikkiin hakemuksiin kielteiset päätökset Maahanmuuttovirastolta. Hallinto-oikeus piti Maahanmuuttoviraston ensimmäisen kielteisen päätöksen voimassa. Myöskään korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt valituslupaa. Toisen kielteisen päätöksen käsittely on hallinto-oikeudessa kesken. Hallinto-oikeus ei kuitenkaan ole keskeyttänyt käännytyksen täytäntöönpanoa, joten Marineh voidaan käännyttää maasta. Marineh on hakenut kolmannen kerran turvapaikkaa lokakuun 2009 aikana.

Tilaisuuden yhteydessä on mahdollista sopia haastattelusta Marinehin kanssa riippuen hänen senhetkisestä terveydentilastaan. Tilaisuudessa puhuvat hänen tukijansa, paikalla on myös Marinehin sisar..