11.9.2009

Tiedote: Maahanmuuttovirasto haluaa käännyttää entisen lapsisotilaan Angolaan

11.9.2009

Suomi käännyttää entisen lapsisotilaan Angolaan. Turvapaikanhakija Arlindo (nimi muutettu) siirrettiin torstaina 10.9. Metsälän säilöönottokeskukseen odottamaan käännytystä.

Vapaa liikkuvuus -verkosto toteaa, että Maahanmuuttoviraston päätös olla myöntämättä turvapaikkaa tai oleskelulupaa Arlindolle on väärä. Arlindo on kidutuksen ja vainon uhri, jonka henki on vaarassa hänen entisessä kotimaassaan.

Vapaa liikkuvuus -verkosto, Arlindon asianajaja Leo Hertzberg sekä hänen ystävänsä ja perheenjäsenensä vaativat käännytyksen välitöntä keskeyttämistä. ”Maahanmuuttoviraston on tutkittava Arlindon tapaus uudelleen ja myönnettävä hänelle lain mukaan kuuluvaa kansainvälistä suojelua”, Vapaa liikkuvuus -verkoston aktiivi Katja Tuominen toteaa.

Arlindo haki ensimmäisen kerran turvapaikkaa Suomesta vuonna 2003 ja toistamiseen keväällä 2009. ”En uskaltanut hakiessani turvapaikkaa ensimmäistä kertaa kertoa poliisille, että olin lapsisotilas, koska luulin sen tiedon kertomisen olevan minulle haitallista”, kertoo Arlindo.

Maahanmuuttovirasto väittää päätöksessään, että Arlindon tarkoituksena on ollut käyttää väärin turvapaikkamenettelyä, koska hän on hakenut turvapaikkaa maastopoistamismenettelyn käynnistyttyä. ”Maahanmuuttovirasto peittelee riittämätöntä asiantuntemustaan kansainvälisen suojelun kysymyksissä syyllistämällä turvapaikanhakijaa”, kommentoi Katja Tuominen.

Arlindon isä sai turvapaikan Suomesta jo aiemmin ja asuu Suomessa. Äiti ammuttiin Arlindon silmien edessä Angolassa, kun armeijan joukot etsivät hänen armeijasta paennutta isäänsä. Arlindo kaapattiin 14-vuotiaana armeijaan. Kapinallismaakunta Cabindan armeija vangitsi hänet 200 muun ryöstetyn pojan kanssa armeijan harjoitusleiriin. Ollessaan 16-vuotias Angolan virallinen armeija MPLA kaappasi Arlindon ja uhkasi teloittaa hänet. Arlindo kuitenkin pääsi pakenemaan armeijan joukkoja, mutta pakomatkalla hänen ystävänsä tapettiin ja häntä ammuttiin.

Vastarintaliikkeen lapsisotilaana sekä Angolan että Cabindan armeijat voivat uhata hänen henkeään. Cabindan alue on julistautunut itsenäiseksi, mutta Angola hallitsee sitä käytännössä.

Arlindo on asunut Suomessa kuusi vuotta. Hän puhuu hyvää suomea ja on solminut vahvat siteet Suomeen. Hänen isänsä perhe asuu Suomessa eikä hänellä ole sukulaisia Angolassa. Lisäksi hänen kihlattunsa on suomalainen nainen. Myös hänen siskonsa ja veljensä asuvat Suomessa.

Maahanmuuttovirasto hylkäsi Arlindon turvapaikkahakemuksen vuonna 2004 ja päätti käännyttää hakijan kotimaahansa. Helsingin hallinto-oikeus hylkäsi hakijan tekemän valituksen, eikä korkein hallinto-oikeus myöntänyt valituslupaa. Tämän jälkeen Arlindo joutui elämään Suomessa maan alla turvautuen lähimmäisiinsä, kunnes poliisi vangitsi hänet ulkomaalaisvalvonnan yhteydessä huhtikuussa 2009. Uusi turvapaikkahakemus on käsitelty nopeutetussa menettelyssä.

Kielteisen turvapaikkapäätöksen ja käännytyspäätöksen ovat tehneet Maahanmuuttoviraston ylitarkastajat Antti Lehtinen ja Meri-Heidi Stenberg..