24.7.2008

Tiedote: Mistä apua romaneille?

24.7.2008

Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestää lehdistötilaisuuden torstaina 24.7. klo 11 Rajasaaressa aiemmin majoittuneiden romanien äärimmäisen vaikean tilanteen takia. Romanit ovat jäämässä heitteille, koska niin Helsingin kaupunki, Suomen Punainen Risti kuin muut humanitaariset organisaatiot ovat kieltäytyneet tarjoamasta majoitusta tai muutakaan käytännön apua heille.

Romanit joutuivat poistumaan Rajasaaresta maanantaina, koska Vapaa liikkuvuus –verkosto ja sosiaalikeskus eivät pystyneet enää majoittamaan heitä. Tällä hetkellä Vapaa liikkuvuus –verkosto maksaa yhden romaniryhmän tilapäisen asumisen Rastilan leirintäalueella.

Helsingin kaupunki on kieltäytynyt tarjoamasta apua romaneille ja todennut heidän olevan Suomessa turisteina. Kaupungin mukaan heidän tulisi majoittua Rastilassa. Heillä itsellään ei ole varaa majoittua leirintäalueella. Muuallakaan romanit eivät uskalla leiriytyä, koska heitä uhkailtiin väkivallalla heidän leiriydyttyään metsään Vantaalla tiistaina 22.7.

Heidän joukossaan on kolme huonokuntoista vanhusta sekä alaikäisiä lapsia. Heillä on myös vakavia terveysongelmia. ”Kuuluuko sairaiden vanhusten ja lasten kaupungin johdon mielestä nukkua sillan alla?”, kysyy Vilja Junka Vapaa liikkuvuus –verkostosta.

Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri lupasi 10.7., että sosiaalivirasto tulee auttamaan romaneita. Vapaa liikkuvuus –verkoston edustajat kävivät tapaamassa sosiaalipäivystyksen johtajaa Olli Salinia keskiviikkona 23.7. Sosiaalivirasto ei tule tarjoamaan mitään apua romaneille muuten kuin lastensuojelulain velvoittamissa tapauksissa, eli avustamaan lapsiperheiden kotiinpaluussa. Vs. kaupunginjohtaja Hannu Penttilä ei vastannut Vapaa liikkuvuus –verkoston yhteydenottopyyntöön 23.7.

Romaneihin kohdistunut hyökkäys Vantaalla ja poliisin ahdistelu ovat seurausta siitä, että Helsingin kaupunki kieltäytyy ottamasta vastuuta asukkaistaan ja kaikki muut organisaatiot vetoavat kaupunkiin.

Vapaa liikkuvuus -verkosto on ollut yhteydessä Suomen Punaiseen Ristiin, Seurakuntayhtymään, useisiin seurakuntiin ja Pelastusarmeijaan. Ainoastaan Pelastusarmeija on auttanut romaneita ruokalahjoituksilla. ”Mikä rooli humanitäärisillä organisaatioilla sitten on, jos ne eivät halua auttaa ihmisiä, joilla ei ole ruokaa ja turvallista majapaikkaa?”, kysyy Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Vapaa liikkuvuus -verkosto vaatii ilmoittamaan perjantaihin 25.7. klo 12 mennessä, tuleeko kukaan auttamaan romaneita ja järjestämään heille majoituksen ja akuutin terveydenhuollon. ”Eikö Suomessa todellakaan ole yhtään organisaatiota tai tahoa, jota kiinnostaa Itä-Euroopan romanien kohtalo Suomessa?”, Jukka Könönen Vapaa liikkuvuus -verkostosta ihmettelee..