10.7.2008

Mielenosoitus: Tilat romaneille, loppu ahdistelulle

10.7.2008

Vapaa liikkuvuus –verkosto järjesti mielenosoituksen romanien majapaikan häätämistä vastaan Helsingin kaupungintalon edessä torstaina 10.7. klo 15. Tapahtumaan osallistui satakunta kaupungin toiminnasta huolestunutta kaupunkilaista ja kymmenen Rajasaaressa majoittunutta romania.Mielenosoituksessa vaadittiin Helsingin kaupunkia sallimaan romanien majoittamisen Rajasaaressa tai osoittamaan heille turvalliset majoitustilat sekä poliisia lopettamaan Itä-Euroopan romanien ahdistelemisen.

Mielenosoituksessa puhuivat Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton pääsihteeri Jehki Härkönen, Jaakko Vasankari Vasemmistonuorista sekä Aleksi Lilleberg Vapaa liikkuvuus –verkostosta.

”Jos Helsingin kaupungin auttaminen tarkoittaa romanien ahdistelemista ja häätämistä kadulle, emme kaipaa mitään apua kaupungilta!”, Härkönen kiteytti mielenosoittajien tunnelmat. Lilleberg nosti esille Italian romanivainot esimerkkinä siitä, mihin Eurooppa on menossa. ”Haluaako Helsingin kaupunki, että myös Suomessa aletaan vainota laillisesti maassa oleskelevia vähemmistöjä?”

Me emme hyväksy sitä, että romanit ajetaan kadulle ja heitä julkisuudessa mustamaalataan. Heillä on sama oikeus oleskella Helsingissä kuin meillä. Jos laillisesti maassa oleskelevien EU-kansalaisten oikeudet voidaan pidättää turvallisuuden nimissä, milloin koittaa meidän vuoromme?

Me olemme kaikki Itä-Euroopan romaneita.

Lisää kuvia mielenosoituksesta (vapaasti käytettävissä): http://www.flickr.com/photos/vapaaliikkuvuus.