08.7.2008

Tiedote: Kaupunki haluaa heittää romanit kadulle Rajasaaresta

8.7.2008

Helsingin kaupungin liikuntavirasto on pyytänyt poliisia tyhjentämään Romanian romanien asuttaman rakennuksen 8.7.2008. Vapaa liikkuvuus –verkosto järjesti tilanteesta lehdistötilaisuuden Rajasaaressa tiistaina iltapäivällä.

Liikuntavirasto perustelee häätöä ”juridisella vastuulla”. Liikuntavirasto ei ilmoittanut häätöuhasta suoraan Vapaa liikkuvuus –verkostolle eikä romaneille vaan otti suoraan yhteyttä poliisiin. Vapaa liikkuvuus –verkosto pitää menettelyä äärimmäisen omituisena. Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri varmisti Vapaa liikkuvuus –verkostolle, etteivät romanit voi majoittua rakennuksessa ”paloturvallisuussyistä”.

Romanien majapaikkana toimii hyväkuntoinen lisärakennus, jota ei ole kaavoitettu asumiskäyttöön. Vapaa liikkuvuus –verkoston mielestä on naurettavaa häätää romaneita heidän oman turvallisuutensa perusteella, kun he ovat asuneet jo rakennuksessa turvallisesti kaksi viikkoa.

Liikuntavirasto on alusta asti yrittänyt keksiä tekosyitä romanien häätämiseksi Rajasaaresta. Myös Helsingin kaupungin johto on vältellyt ottamasta kantaa romanien majoitukseen. Helsingin kaupunki väittää tekopyhästi yrittävänsä ”auttaa” romaneita, mikä on kuitenkin tarkoittanut ainoastaan romanien ahdistelua.

Vapaa liikkuvuus –verkosto kysyy, kuka oikein kantaa vastuun siitä, saavatko laillisesti maassa oleskelevat EU-kansalaiset nukkua yönsä rauhassa Helsingissä? Onko romanien Helsingin kaupungin johdon mielestä ”turvallisempaa” nukkua siltojen alla ja kaduilla?

Rajasaareen majoittuneet romanit ovat olleet tyytyväisiä majapaikkaansa ja haluavat asua edelleen Rajasaaressa – vaikkapa sitten teltoissa Sosiaalikeskuksen pihalla. Vapaa liikkuvuus –verkosto vaatii Helsingin kaupunkia välittömästi perumaan suunnitellun häädön tai järjestämään paremmat ”paloturvalliset” tilat romaneille..