04.7.2008

Tiedote: Romanien majoitukselle Rajasaaressa ei estettä

4.7.2008

Vapaa liikkuvuus –verkosto vaatii Helsingin kaupunkia myöntämään välittömästi luvan romanien majoittamiseen Rajasaaressa. Kaupungin oman selvityksen mukaan tila ei aiheuta terveyshaittoja.

Vapaa liikkuvuus -verkosto on majoittanut noin 20 Romanian romania Helsingissä Sosiaalikeskus Rajatilan yhteydessä olevassa lisärakennuksessa 24.6.2008 alkaen. Rajasaareessa asuvat romanit ovat olleet tyytyväisiä majapaikkaansa.

”Haluaisimme asua Rajasaaressa, koska täällä on turvallista ja rauhallista. Tilat ovat hyvät ja kelpaavat hyvin asumiseen”, toteaa Ion Castarangiu. Lisärakennuksessa on oma wc ja sähköt, ja lisäksi romanit voivat käyttää sosiaalikeskuksen keittiötä ja pesytymistiloja.

Liikuntavirasto on uhannut häätää romanit rakennuksesta vedoten siihen, että tilassa asuminen on romanien terveydelle haitallista, koska sitä ei olerakennettu asumiskäyttöön. Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen viranomaiset kävivät tarkastamassa lisärakennuksen 30.6.2008 tilaa hallinnoivan liikuntaviraston pyynnöstä. Ympäristökeskuksen 3.7.2008 julkaisemassa selvityksessä ei tuoda esille mitään romanien terveyden tai turvallisuuden vaarantavia tekijöitä, jotka estäisivät romanien majoittumisen Rajasaaressa.

”Liittyykö Helsingin kaupungin päättäjien mielestä kadulla elämiseen vähemmän terveyshaittoja tai turvallisuusriskejä kuin asumiseen hyväkuntoisessa rakennuksessa,  jota ei vain ole kaavoitettu asumiskäyttöön?”, kysyy Jukka Könönen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Rajasaaren majoitusmahdollisuuden tarpeellisuus on selvää poliisin jatkaessa edelleen romanien ahdistelemista. Viimeksi keskiviikkoiltana poliisi hääti romaneita parkkipaikalta Taka-Töölössä.

Kuvia sosiaalikeskus Rajatilasta (vapaasti käytettävissä): http://www.flickr.com/photos/vapaaliikkuvuus.