22.1.2008

Protestileiri Kolmen Sepän patsaalla: Ei karkotusta Iraniin!

22.1.2008

Iranista paenneiden kolmen turvapaikanhakijan, Barzanin, Mohamadin ja Mehdin, tukijat ja omaiset leiriytyvät klo 15.00 alkaen 22.1. Kolmen sepän aukiolle. Miesten tukijat vaativat, että heidät vapautetaan Metsälän säilöönottokeskuksesta ja heille myönnetään oleskeluluvat. Protestileiri jatkuu seuraavien päivien ajan.

Yksi miehistä on, Barzan Nassery, 24-vuotias Iranin kurdi, joka odottaa peloissaan Helsingin säilöönottoyksikössä palauttamista Iraniin. Häntä uhkaa Iranissa epäinhimillinen kohtelu, kidutus ja mahdollinen teloitus. Barzan turvapaikkaa Suomesta vuonna 2006 poliittisen vainon vuoksi, mutta hänen hakemuksena hylättiin. Hänet otettiin säilöön kaksi viikkoa sitten.

”Me, Barzan Nasseryn perheenjäsenet ja sukulaiset, haluamme tietää, ketkä vastaavat seurauksista, mikäli Nassery palautetaan Iraniin, ja hän joutuu epäinhimillisen kohtelun uhriksi”, kysyy Barzanin sukulainen Abdul Mahmudi.

Käännyttäminen Iraniin on pelottavan lähellä. Muutama päivä sitten Mehdi onnistui keskeyttämään käännytyksensä ryhtymällä vastarintaan välilaskun aikana lentokentällä Saksassa. Nyt hänkin on vangittuna säilöönottoyksikössä Helsingin Metsälässä.

Barzanin äiti ja sisar asuvat pysyvästi Suomessa, mutta Barzanille ei tästäkään huolimatta myönnetty oleskelulupaa, koska hän saapui maahan 18-vuotiaana. Hänelle on luvassa vakituinen työpaikka pizzeriassa ja hän on Suomessa ollessaan perustanut suositun kurditansseja esittävän Awiar-tanssiryhmän ja toiminut sen opettajana. Mohamad opiskelee rakennusalaa Turun ammatti-instituutissa, jossa hän on edelleen kirjoilla. Vain säilöönotto ja uhkaava käännytys Iraniin estävät nyt Mohamadin koulunkäynnin.

”Iranissa poliittisten mielipiteiden vuoksi tehtävät teloitukset ja vainot ovat arkipäivää. Pelkästään viime vuoden aikana on teloitettu liki 300 ihmistä mielipiteittensä vuoksi”, huomauttaa Omar Bahaaldin, Irakin pakolaisten kansainvälisen federaation Suomen osaston puheenjohtaja.

Barzan on lisäksi kurdi, ja kaikkien tiedossa on, että kurdien asema Iranissa on äärimmäisen vaikea. Tästä huolimatta Maahanmuuttovirasto antaa jatkuvasti kurditaustaisille turvapaikanhakijoille käännytyspäätöksiä Iraniin, kuten kirkolta suojaa hakeneen Naze Aghain tapauksessa. Vuonna 2006 poliisi käännytti tai karkotti Suomesta yhteensä 1383 henkilöä. Viime vuonna käännytettyjä oli 1083.

”Barzanilla on Suomessa työpaikka ja perhe, Iranissa häntä vainotaan poliittisista syistä. Hän täyttää kaikki mahdolliset vaatimukset, mutta kuitenkaan hänelle ei myönnetä oikeutta oleskella Suomessa. Mikä tarkoitus nykyisellä järjestelmällä oikein on?”, ihmettelee Antti Paakkari Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Miesten puolesta kerättävän nettiadressin on allekirjoittanut jo yli 800 ihmistä. Noin 50 ihmistä osallistui Irakin pakolaisten kansainvälisen federaation ja Vapaa liikkuvuus –verkoston mielenosoitukseen miesten puolesta Maahanmuuttoviraston edustalla torstaina 17.1.2008. Myös Turussa on järjestetty mielenilmaus heidän puolestaan..