05.9.2007

Iranin kurdi Naze Aghaita uhkaa käännytys

5.9.2007

Iranin kurdi Naze Aghai on saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen. Aghai käännytettäneen ensi viikon alussa, vaikka Aghain asianajaja ja hänen tukijansa aikovat valittaa päätöksestä; ja hakea sille täytäntöönpanokieltoa.

Aghai vangittiin ja siirrettiin torstaina 25.8. Helsingin Metsälän säilöönottokeskukseen ulkomaalaispoliisin toimesta. Säilöönnotto tapahtui sen jälkeen, kun Aghai oli ollut ulkomaalaisvirastossa kuultavana uuden turvapaikka-anomuksen takia.

Vapaa liikkuvuus -verkosto järjesti tiedotustilaisuuden Aghain kohtelun johdosta torstaina 30.8.2007. Tiedotustilaisuudessa Aghaita auttanut Turun naisasiakeskuksen johtaja, Raija Ala-Lipasti, kertoi Iranin tilanteesta. Lisäksi Mikaelin seurakunnan kirkkoherra Jouni Lehikoinen puhui Kirkko turvapaikkana -käytännöstä.

Naze Aghai on paennut vainoa, kidutusta ja järjestettyä avioliittoa. Hän on Iranissa kielletyn poliittisen puolueen jäsen. Aghain ensimmäinen turvapaikkahakemus kuitenkin hylättiin, ja piileskeltyään maan alla useita kuukausia hän haki apua Turun Mikaelin seurakunnasta.

Ulkomaaisvirasto ei ole pitänyt Aghain kertomusta uskottavana, koska hän mm. ei ole osannut selvittää riittävän hyvin sosialismin ja kommunismin eroa eikä tiennyt, kuka Friedrich Engels oli. Lisäksi pakkoavioliitto ei käytännössä näytä olevan Ulkomaalaisvirastolle turvapaikan peruste ulkomaalaislain pykälistä huolimatta.

Aghain puolesta ovat kirkon ja Vapaa liikkuvuus -verkoston lisäksi vedonneet sadat yksityishenkilöt sekä useat kansanedustajat. Iranlaispuolueiden Suomen komiteat vetosivat Suomen valtion johtoon maaliskuussa, ettei Iranin kurdeja palautettaisi poliittisen tilanteen kiristymisen vuoksi. Lisäksi maahanmuuttoministeri Astrid Thors on Kotimaa-lehdessä 31.7.2007 todennut, ettei alueelle ole turvallista palauttaa ihmisiä.

”Päätös oli kuin nyrkki silmään. Eivät viranomaiset halua mitään yhteistyötä tehdä”, Ala-Lipasti kommentoi päätöstä Helsingin Sanomissa 3.9.

Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestää mielenosoituksen Metsälän säilöönottokeskuksella lauantaina 8.9.2007 klo 12 alkaen Aghain ja muiden vangittujen puolesta..