09.8.2007

Mielenosoittajat Metsälässä: vapauttakaa vangit!

9.8.2007

Vapaa liikkuvuus –verkoston lauantaina 8.9. Metsälässä järjestämässä mielenosoituksessa 180 ihmistä osoitti mieltään säilöönottokeskusta vastaan ja Naze Aghain puolesta. Osallistuneiden viesti oli selkeä: nyt on tärkeämpää kuin koskaan jatkaa yhteistä kamppailua Naze Aghain puolesta, jotta hän saa pysyvän oleskeluluvan.

”Kiitän tutkijoitani, mutta minun on vaikea löytää sanoja – tilanteeni on edelleen niin epätoivoinen”, mielenosoitukseen saapunut Naze Aghai sanoi.

Mielenosoittajat kommunikoivat säilöönottokeskukseen vangittujen kanssa piikkilanka-aidan ja tiheällä teräsverkolla varustetun parveekkeen läpi: ”Olemme olleet täällä kolme kuukautta emmekä ole nähneet asianajajiamme. Heitä ei tunnu kiinnostava tilanteemme. ”Me haluamme vain vapautemme!”, he vaativat.

Useissa puheenvuoroissa tuotiin esiin turvapaikkajärjestelmän kriisi, jonka Naze Aghian tarina on nostanut julkisuuteen. ”On monia muitakin tapauksia, jotka julkisuuteen noustessaan sotisivat ihmisten oikeustajua vastaan. Hallitusohjelmaan kirjatulla UVIn toiminnan selvityksellä on kiire”, tilaisuudessa puhunut kansanedustaja Anni Sinnemäki totesi.

”Emme protestoi mitään yksittäistä epäkohtaa vastaan, vaan nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa vastaan kokonaisuudessaan. Säilöönottoyksiköllä on kapasiteetti säilöä neljäkymmentä henkilöä kerrallaan. Jos säilö on nyt täynnä, tuolla sisällä on noin 40 Nazea”, Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus –verkostosta sanoi.

Puheenvuoron mielenosoituksessa esittivät Naze Aghai, Irakin pakolaisten kansainvälisen federaation Suomen osaston puheenjohtaja Omar Bahaaldin, Nazmi Basalak, kaupunginvaltuutettu ja puolueen puheenjohtaja (SKP) Yrjö Hakanen, Reza Kamangar, Unioni Naisasialiiton hallituksen jäsen Birgitta Kärkkäinen, Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Tapio Laakso, Komala -puolueen edustaja Jaffar Nostafa Soltani, kansanedustaja (vihr.), Anni Sinnemäki, kansanedustaja ( vas.) Minna Sirnö ja Vasemmistonuorten pääsihteeri, Sampo Villanen.

Vapaasti käytettäviä kuvia löytyy osoitteesta: www.flickr.com/photos/vapaaliikkuvuus

Jokainen säilöönotto on rikos. Jokainen pako säilöönottokeskuksesta on oikeutettu!.