07.9.2016

Vetoomus Afganistanilaiset turvapaikanhakijat vetoavat Suomeen ja suomalaisiin: Antakaa meille suojelua!

Afganistanilaiset turvapaikanhakijat vetoavat Suomeen ja suomalaisiin: Antakaa meille suojelua!

Jumalan, joka teki naisista ja miehistä tasa-arvoisia, nimeen:  

Viimeisen kahden vuoden aikana Euroopan maiden haasteena on ollut pakolaiskriisi, joka alkoi Turkista ja levisi Pohjois-Eurooppaan. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet myös raskasta aikaa Irakin ja Syyrian kansalaisille. Myös me afganistanilaiset olemme samassa tilanteessa. Viimeisen kahden vuoden aikana Afganistanissa on kuollut sekä siviilejä että sotilaita enemmän kuin koskaan.  Viimeisen kahden vuoden aikana yli 250 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ja pakenemaan maasta. Näillä vaarallisilla pakomatkoilla monet meistä ovat joutuneet todistamaan rakkaimpiensa kuolemaa. Jotkut meistä ovat päässeet perille, osa on jo pakotettu palaamaan takaisin. Ne, jotka saavat jäädä, opettelevat uutta elämää osana suomalaista yhteiskuntaa.

Olemme pakanneet koko elämämme mukaamme ja haudanneet muistomme lähtiessämme pakomatkalle. Olemme käyttäneet kaikki rahamme ja varallisuutemme pystyäksemme pakenemaan turvalliseen maahan. Sellaiseen maahan, jossa sekä hallitus että toiset ihmiset uskovat ihmisarvoon ja kunnioittavat sitä. Jouduimme pakenemaan Afganistanista, jotta vielä useammat rakkaistamme ja läheisistämme eivät joutuisi poliittisen johdon pelin uhreiksi ja kuolisi jatkuvissa räjähdyksissä ja itsemurhapommituksissa.

Kuka tahansa maailmanpolitiikkaa tunteva kyllä tietää, että Afganistan ei ole turvallinen maa. Eurooppalaiset valtiot kieltävät kansalaisiaan matkustamasta Afganistaniin, koska se ei ole turvallista. Ei ole mikään salaisuus, että Afganistan on yksi maailman korruptoituneimpia maita. Hämmästyttävää sen sijaan on, että eurooppalaiset valtiot tukevat Afganistanin hallitusta, mutta kieltäytyvät hyväksymästä turvaa hakevia afgaaneja pakolaisiksi.

Miten voimme kutsua Afganistania turvalliseksi maaksi: siellä ihmiset aamulla lähtiessään töihin ansaitsemaan elantoa perheilleen eivät voi olla varmoja siitä, palaavatko he enää koskaan kotiinsa. Vain pari päivää sitten neljän räjähdyksen sarja Kabulissa tappoi useita kymmeniä ihmisiä. Onko Afganistan todella turvallinen maaa? ISIS ja Taleban kontrolloivat yli 20:tä Afganistanin maakunnista ja joka päivä ne riistävät brutaalisti ihmisten henkiä. Tästä huolimatta, olemmeko todellakin turvassa Afganistanissa?  

Afganistanissa hallitus on sulkee rauhanomaisten mielenosoitusten kulun kasaamalla niiden eteen konteista rakennetun esteen ja kieltäytyy kuulemasta mielenosoittajia. Emme tule unohtamaan tätä päivää: sitä että on olemassa maita, joissa äänemme kuullaan ja ihmisiä, jotka kuuntelevat meidän pyyntömme.

Afganistanilaisina siirtolaisina vetoamme Suomen hallitukseen, Maahamuuttovirastoon ja Suomen kansaan: tutkikaa uudelleen meidän turvapaikkahakemuksemme, meillä on perusteltu syy pelätä vainoa kotimaassamme.

Kunnioittavasti,

Afganistanilaiset siirtolaiset Keuruulla