12.11.2014

Uusi taidehanke luo Itä-Euroopan romanisiirtolaisnuorille toimeentulomahdollisuuksia

12.11.2014

Vapaa liikkuvuus -verkoston ja Yhteiset Lapsemme ry:n Taitoa ja tietoa liikkuvalle väelle -hanke tarjoaa vähäosaisille ja asunnottomille ulkomaalaisille romaninuorille osallistavaa taide- ja kulttuuritoimintaa. Hankkeen tarkoituksena on tarjota vaihtoehtoja kerjäämiselle ja parantaa ulkomaalaisten romaninuorten sosiaalisia oikeuksia.

Tortaina 13.11. suomalaiset taiteilijat Elviira Davidow, Marja Hakala, Ritva Harle, Rosa Liksom, Satu Kalliokuusi sekä bulgarialainen romaniperhe kokoontuvat maalaamaan joulukortteja asunnottomien EU-kansalaisten Helsingissä sijaitsevaan päiväkeskukseen Hirundoon. Romanisiirtolaiset tulevat myymään kortteja ja he saavat myynnistä syntyvät tulot.

Keskiviikkona 26.11. klo 19 järjestetään joulukonsertti Helsingissä. Tunnetut suomalaiset muusikot tulkitsevat yhdessä romanikatumuusikoiden kanssa perinteisiä joululauluja. Mukaan ovat lupautuneet muun muassa Kimmo Pohjonen ja Rauhatäti.

Euroopan perusoikeusviraston (FRA) ja YK:n kehitysohjelman raportin mukaan Romaniassa joka viides peruskouluikäinen romani on koulutuksen ulkopuolella. Nuoria romanisiirtolaisia on saapunut Suomeen viime vuosina etsimään töitä, kerjäämään ja musisoimaan. Vain harvat ovat saaneet pysyvän työpaikan, joka mahdollistaa virallisen asettumisen ja pääsyn peruspalveluiden piiriin.

Taiteen ja kulttuurin avulla voimme tukea romanisiirtolaisnuoria heidän omien tulevaisuudenkuviensa ja mahdollisuuksiensa laajentamisessa. Hankkeen aikana järjestettävissä työpajoissa annetaan myös opetusta vapaaehtoisvoimin suomalaisesta yhteiskunnasta, lainsäädännöstä ja EU-kansalaisen asemasta maassa. Lisäksi annetaan työnhakukoulutusta.

Haluamme kehittää romaninuorille yhdessä heidän kanssaan uusia toimintamuotoja, jotka helpottavat heidän asemaansa ja tukevat heitä sekä auttavat heitä konkreettisesti heidän arjessaan.

Taitoa ja tietoa liikkuvalle väelle -hanke (1.9.2014–31.5.2015) koostuu työpajoista ja yleisötilaisuuksista. Toiminnalla lisätään kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ulkomaalaisten romaninuorten taitoja ja tietoja. Kehitämme käytännön yhteistyötä romanisiirtolaisten, suomalaisten romanien, suomalaisten taiteilijoiden ja muiden kiinnostuneiden kansalaisten välillä romanien aseman parantamiseksi. Hanke jakaa myös rasismin ja syrjinnän vastaista tietoa.

Vapaa liikkuvuus -verkoston, Oikeudet ilman rajoja ry:n ja Yhteiset Lapsemme ry:n organisoiman hankkeen rahoittajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja

Markus Himanen, projektikoordinaattori, Vapaa liikkuvuus -verkosto / 9 Gatherings

[email protected]

www.vapaaliikkuvuus.net

 

 

 

 .