15.10.2013

Tiedote 15.10.2013: Sisäministeri Räsäsen tukema rajapolitiikka vaarantaa ihmishenkiä

15.10.2013

Italian rannikolla Lampedusan saaren edustalla hukkui yli kolmesataa Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä 3. lokakuuta. A-ryhmä, Antirasismi X, Rhythms of Resistance, Somaliland Youth ja Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestävät keskiviikkona 16.10.2013 klo 11–13 mielenosoituksen Euroopan unionin rajapolitiikkaa vastaan. Mielenosoitus alkaa sisäasiainministeriöllä (Kirkkokatu 12) klo 11.00 ja jatkuu myöhemmin kulkueena Kolmen sepän patsaalle.

Frontex Demonstratio at Helsinki

”Siirtolaisten kuolemat Välimerellä ovat seurausta EU:n maahanmuutto- ja rajapolitiikasta. Laillisia maahantuloväyliä ei ole tarjolla niitä eniten tarvitseville köyhille, pakolaisille ja vainotuille, siksi he joutuvat turvautumaan hengenvaarallisiin merimatkoihin”, toteaa Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Sisäministeri Päivi Räsänen vaatii eurooppalaisten kollegoidensa tavoin lisäresursseja EU:n rajavalvontaan. Samoin on tehnyt rajaturvallisuusvirasto Frontexin suomalainen johtaja Ilkka Laitinen.

”On järkyttävää, että hurskastelevat poliitikot tarjoavat lisää jo epäonnistuneeksi havaittua lääkettä. Lisääntynyt rajavalvonta on johtanut vain siihen, että siirtolaiset ja pakolaiset joutuvat käyttämään liikkumiseensa yhä vaarallisempia reittejä”, kommentoi Warda Ahmed Somaliland Youth -järjestöstä.

”Suuri osa Välimerta ylittävistä ihmisistä pakenee sotia ja ihmisoikeusloukkauksia Syyriasta, Somaliasta ja Eritreasta. Onko EU:n rajavalvonnan tavoitteena pakottaa ihmiset jäämään tapettavaksi sota-alueille?” kysyy Ahmed.

EU ja sen jäsenvaltiot ovat käytännössä kriminalisoineet merihädässä olevien siirtolaisten auttamisen. Niin sanotun kuljetusyhtiösanktion mukaan liikenteenharjoittaja on sakon uhalla velvollinen valvomaan, etteivät kuljeta maahan ketään, jolla ei ole maahanpääsyyn oikeuttavia asiakirjoja. Tämän seurauksena siviilialukset eivät uskalla pelastaa merihätään joutuneita siirtolaisia.

”Kuljetusyhtiösanktioista on luovuttava ja EU:n on välittömästi avattava humanitaarinen väylä Eurooppaan Pohjois-Afrikassa oleskeleville pakolaisille”, toteaa Ahmed.

Lampedusan kalastajat ovat joutuneet oikeuteen pelastaessaan siirtolaisia merihädästä. Tästä syystä siirtolaisia kuljettaneet veneet ovat toisinaan ajelehtineet merellä viikkokausia kenenkään auttamatta hädänalaisia. Esimerkiksi vuonna 2012 ainoastaan yksi matkustaja 55 ihmisen ryhmästä selvisi hengissä kahden viikon ajelehtimisesta Välimerellä.

Eri arvioiden mukaan 10 000–20 000 ihmistä on kuollut Välimerellä pyrkiessään Eurooppaan viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana.

Siirtolaisten matkojen estäminen ja keskeyttäminen vaarantaa oikeuden paeta ja hakea turvapaikkaa. Italia sai kesäkuussa 2012 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta langettavan päätöksen, koska se oli rikkonut ihmisoikeussopimuksia ja kansainvälistä lakia pysäyttäessään siirtolaisten laivoja kansainvälisillä merillä ja palauttaessaan siirtolaiset suoraan Libyan viranomaisille.

Siirtolaiset ovat ryhtyneet käyttämään Lampedusan reittiä osittain siitä syystä, että pääsy EU:n alueelle Espanjan pohjoisafrikkalaisten erillisalueiden Ceutan ja Melillan kautta on tehty miltei mahdottomaksi. Syynä tähän on Marokon poliisin brutaali väkivalta rajaa ylittäviä siirtolaisia kohtaan: ihmisiä ammutaan, pahoinpidellään sekä kuljetetaan Saharan autiomaahan, jonne heidät jätetään ilman ruokaa ja vettä. Operaatiot toteuttaa Marokon poliisi, mutta EU on painostanut Marokkoa tiukentamaan rajakontrollejaan.

Erityisen huolestuttavia ovat myös pyrkimykset lähentää yhteistyötä EU:n naapurivaltioiden, kuten Libyan kanssa. Amnesty Internationalin mukaan siirtolaisten olosuhteet Libyassa ovat edelleen sietämättömät: määrittelemättömän pitkä säilöönotto, kidutus ja epäinhimillinen kohtelu jatkuvat uuden hallinnon aikana.

Ainoa tapa ehkäistä Lampedusan kaltaisia tragedioita on luoda laillisia maahantulon väyliä. Euroopan unionin tulee turvata hädänalaisten oikeus hakea turvapaikkaa ja saapua unionin alueelle.

”Kaikkien EU-maiden tulisi osallistua pakolaisten vastaanottamiseen ja lopettaa turvapaikanhakijoiden lähettäminen Dublin-järjestelmän kautta Etelä-Euroopan valtioihin”, vaatii Tuominen..