20.9.2012

Tiedote: Mielenosoitus ”Ei käännytyksiä Afganistaniin”

20.9.2012

Nälkälakkoilevia turvapaikanhakijoita tukeva mielenosoitus lähtee liikkeelle perjantaina 21.9. klo 14 Kolmen sepän aukiolta. Mielenosoitus kulkee Eduskuntatalon edustalle, missä kuullaan puheenvuoroja eri järjestöiltä ja kansanedustajilta.

Mielenilmauksen ovat kutsuneet koolle Irakilaisten pakolaisten kansainvälinen federaatio ja Vapaa liikkuvuus -verkosto.

”Näiden turvapaikanhakijoiden tulisi saada oleskeluluvat kansainvälisen suojelun perusteella,” toteaa Omar Bahaaldin, Irakilaisten pakolaisten kansainvälisen federaation Suomen osaston puheenjohtaja.

”Kaikki käännytykset Afganistaniin on keskeytettävä välittömästi,” vaatii Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta. ”Viimeaikaiset taistelut ja iskut osoittavat, että mitään osaa maasta ei voida pitää turvallisena.”<br />\r\n<br />\r\n”Miten me voisimme elää turvallisesti Afganistanissa, jos jopa maamme presidentti ja hänen sukulaisena ovat jatkuvassa vaarassa?”&nbsp; kysyy Golkhan, yksi nälkälakkoilijoista.

Afganistanin konfliktissa siviiliuhrien määrä on kasvanut vuodesta 2007 lähtien joka vuosi. YK:n mukaan pelkästään vuonna 2011 taisteluissa kuoli yli 3 000 siviiliä.

Kolme nälkälakossa olevaa miestä ovat saaneet kielteiset turvapaikkapäätökset Maahanmuuttovirastolta. He ovat valittaneet niistä hallinto-oikeuteen, mutta pelkäävät, että valitukset hylätään, koska Suomi palauttaa afgaaneja turvalliseksi katsomilleen alueille.

Miehet ovat joutuneet elämään Euroopassa useita vuosia epäinhimillisissä oloissa. He ovat tulleet EU:n alueelle Kreikan kautta, mutta maalla ei ole alkeellisintakaan turvapaikkajärjestelmää.

Nälkälakkoilijoita vainotaan Afganistanissa poliittisen toiminnan vuoksi. Yksi miehistä on joutunut kidutuksen uhriksi. Heidän lähisukulaisiaan on kuollut väkivaltaisuuksissa aivan viime aikoina.

”Maahanmuuttoviraston miehille tekemät päätökset ovat virheellisiä. Virastossa ei ymmärretä, ettei Afganistanin valtio kykene suojelemaan kansalaisiaan eri ryhmien väliseltä väkivallalta myöskään niissä osissa maata, joissa taistelut eivät juuri nyt ole kiivaimmillaan,” toteaa Markus Himanen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Maahanmuuttoviraston on otettava miesten tapaukset viipymättä uudelleen käsittelyyn oleskelulupien myöntämiseksi. Heidän terveydentilansa heikentyy nopeasti. Yksi miehistä on jo joutunut viettämään yhden yön sairaalassa sairauskohtauksen vuoksi.

Kolme afganistanilaista turvapaikanhakijaa on ollut nälkälakossa maanantaista 10.9. lähtien. Miehet ovat saaneet kielteiset turvapaikkapäätökset. He vastustavat nälkälakolla palautustaan Afganistaniin, koska uskovat olevansa siellä hengenvaarassa ja pyytävät Suomea myöntämään heille suojelua. Miehet ovat osoittaneet mieltään eduskuntatalon edessä yli viikon ajan..