30.8.2011

Tiedote: Romanien häätö ei ratkaise mitään

30.8.2011

Poliisi hääti tänään aamulla sosiaalikeskus Sataman pihalla sijainneen  romanileirin kaupungin Tilakeskuksen pyynnöstä. Häätö  tapahtui täysin  epäinhimillisellä tavalla, sillä paikalla ei ollut romanien kielen  tulkkia ja romaneille annettiin ainoastaan tunti aikaa  pakata tavaransa  ja poistua.

”Häätö jatkaa kaupungin koko kesän läpi toteuttamaa täysin epärealistista ja romanivihamielistä linjaa”, sanoo Markus Himanen Vapaa    liikkuvuus -verkostosta.

Jatkuvat häädöt ovat ainoastaan vaikeuttaneet romanien elämää, mutta leirejä ne eivät ole vähentäneet. Ihmiset liikkuvat    toimeentulomahdollisuuksien, eivät majoituspaikkojen perässä, mutta kaikki ihmiset tarvitsevat yösijan.”, Himanen jatkaa.

Itä-Euroopan romanien majoitustilanne Helsingissä on sama, ellei  epätoivoisempi kuin kesän alussa, ja tulee olemaan samanlainen ensi  kesänä. Tämän vuoden huhtikuussa Euroopan neuvoston  ihmisoikeusvaltuutettu Thomas Hammarberg peräänkuulutti romanien lähtömaihinsa palauttamisen sijaan varoja käytettäväksi  ”toimenpiteisiin, jotka helpottavat romaneiden osallistumista kohdemaan yhteiskuntaan”.

Amnesty Internationalin mukaan romaniyhteisöjen  pakkohäädöt ovat lisääntyneet EU:ssa viime aikoina. Amnesty on  raportoinut pakkohäädöistä Slovakiassa, Bulgariassa, Kreikassa,  Italiassa, Romaniassa ja Serbiassa. Nyt Helsingin kaupunki näyttää  omaksuneen näiden maiden rasistisen linjan.

”Kyse on puhtaasta  rasistisesta ahdistelusta, sillä horina romanien omasta turvallisuudesta  on täysin naurettavaa. Romanien asuinolot kotimaassaan eivät ole sen  paremmat kuin Helsingissä”, toteaa Eetu Viren Vapaa liikkuvuus  -verkostosta.

Romanit asuvat Romaniassa slummeissa ja eristyneinä – juuri näitä oloja paetakseen he ovat Suomessa. Euroopan unionin perusoikeusviraston selvityksen mukaan Romaniassa 72 %:ssa romanien asunnoista ei ole viemäröintiä, 73 % on ilman juoksevaa vettä, 12 % ilman sähköä ja 14 % käyttää kotinsa lämmittämiseen jätettä tai ei lainkaan lämmitä kotejaan.

Helsingin kaupunki on jättänyt romanien omat toiveet täysin huomiotta, vaikka Suomen omien linjausten mukaan romanien edustajia pitää kuunnella heidän omissa asioissaan.

”Vaadimme, että kaupunki aloittaa romanisiirtolaispolitiikan suunnittelun alusta. Sen lähtökohdaksi tulisi ottaa yhteistyö romanisiirtolaisten, kolmannen sektorin toimijoiden kanssa ja kaupungin välillä. Romanisiirtolaiset ovat toistuvasti ilmaisseet haluavansa työtä ja jonkin paikan jossa he voivat oleskella rauhassa ilman pelkoa häädöstä ja heitä tulee näissä pyrkimyksissään tukea kaikin tavoin”, sanoo Viren..