19.7.2010

Tiedote: Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen romanityöryhmä haluaa häätää sosiaalikeskus Sataman

19.7.2010

Vapaa Katto ry:n saaman varoituksen mukaan romanien on poistuttava sosiaalikeskus Sataman piha-alueelta 2.8.2010 mennessä tai kaupunki häätää koko talon. Yhdistys ja sosiaalikeskuksen aktiivit ovat tyrmistyneitä päätöksestä eivätkä aio lopettaa romanisiirtolaisten tukemista alueellaan.

Kaupunginjohtaja Jussi Pajusen 14.4.2010 asettama romanityöryhmä vaati nuorisotoimenjohtaja Lauri Siuralalta kirjallista varoitusta sosiaalikeskus Satamalle 18.6.2010. Kun Siurala kieltäytyi antamasta perusteetonta varoitusta, Pajunen käytti direktio-oikeuttaan ja pakotti Siuralan antamaan häätöön johtavan kirjallisen varoituksen 24.6.10.

Työryhmä ei ole tiedottanut häätöuhkauksesta kaupungin luottamushenkilöille eikä keskustellut siitä heidän kanssaan. Virkamiehistä koostuvan työryhmän muistiot kokoontumisista ovat ainoastaan työryhmän käytössä.

”Kaupunginjohtajalla ei ole poliittista tukea häädölle. Kaupunginhallitus päätti kesäkuussa vastoin Pajusen esitystä hankkia Sataman pihaan sanitaatiotilat koko kesäksi”, kommentoi Keiju Oksanen Vapaa Katto ry:stä.

Häätöuhkauksessa vedotaan paloturvallisuuteen ja jäteongelmiin, vaikka ongelmat on jo ratkaistu asianomaisten viranomaisten kanssa. Myös yhteistyö nuorisoasiainkeskuksen kanssa on sujunut hyvin eikä se ole aikaisemmin vaatinut romaneiden leiriytymisen lopettamista. ”Kyseessä on pyrkimys häätää romanit ja samalla meidät alueelta vetoamalla teknisiin syihin”, kertoo Illusia Anastasia Girs Vapaa Katto ry:stä.

Sosiaalikeskus Satama on kesäkuusta 2009 asti tarjonnut Itä-Euroopan romaneille mahdollisuuden majoittua pihallaan, koska kaupunki ei ole järjestänyt heille muuta majoittumispaikkaa. ”Jos Helsingin kaupunki olisi oikeasti kiinnostunut meidän turvallisuudestamme, se järjestäisi meille vaihtoehtoisen paikan asua”, toteaa eräs Sataman pihalla oleskeleva romani.

”Kaupunki ei ole käyttänyt mahdollisuuttaan taata romanisiirtolaisille majoittumispaikka. Asia olisi kuitenkin helposti järjestettävissä joko kaupungin omin toimin tai yhteistyössä kolmannen sektorin kanssa”, toteaa Keiju Oksanen Vapaa Katto ry:stä.

Helsingin kaupungilla ei ole virallista julkista linjaa Itä-Euroopasta tulleiden romanien suhteen, mutta kaupunginjohtaja Pajunen on yksityishenkilönä tukenut valtakunnallista kerjäämiskieltoa.”Toivottavasti poliitikot eivät jää hampaattomiksi Pajusen rasistisen sooloilun edessä. Kaupunginjohtajan virkamiestyöryhmän toiminta on surullinen esimerkki näköalattomasta romani- ja muukalaisvihasta”, sanoo Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Sosiaalikeskus Satama ja Vapaa liikkuvuus -verkosto pyytävät romanisiirtolaisten tilanteesta ja häätöuhkasta huolestuneita yksilöitä ja ryhmiä osoittamaan tukensa talon toiminnan jatkumisen puolesta kannanottojen ja muun aktiivisuuden muodossa sekä seuraamaan tilannetta.

Helsingin kaupungin nuorisotoimenjohtajan päätösluettelonote ei ole saatavilla internetissä, vaan ainoastaan Helsingin kaupungin sisäisessä intranetissä. Katja Tuominen lähettää päätösluettelonotteen pyynnöstä toimittajille sähköpostitse.

Vapaa Katto ry:llä on vuokrasopimus Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen kanssa koskien kiinteistöä osoitteessa Kyläsaarenkatu 11.

Sosiaalikeskus Satama on aktivistien ja nuorten kaupunkilaisten kollektiivi, joka järjestää erilaista omaehtoista toimintaa Kyläsaarenkadun kiinteistössä.

Vapaa liikkuvuus -verkosto on yhdessä sosiaalikeskuksen kanssa tarjonnut romanisiirtolaisille majoitusmahdollisuuden sosiaalikeskuksen pihalla ja kamppailee romanisiirtolaisten olojen parantamiseksi..