04.5.2010

Tiedote: Gambialainen turvapaikanhakija onnistui keskeyttämään käännytyksensä

4.5.2010

Poliisi yritti aamupäivällä 4.5. käännyttää gambialaisen Jawaran (nimi muutettu) takaisin kotimaahansa. Jawaran aktiivisen vastarinnan seurauksena käännytysyritys ei onnistunut. Jawaraa pidetään Vapaa liikkuvuus -verkoston tietojen mukaan Pasilan poliisivankilassa. Jawara on seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi vainottu nuori mies, jota uhkaa Gambiassa vankeusrangaistus. Maahanmuuttovirasto on hylännyt hänen turvapaikka-anomuksensa.

”Maahanmuuttovirasto myöntää Jawaralle tehdyssä kielteisessä päätöksessä, että Gambian poliisi noudattaa aktiivisesti maan rikoslakia homoseksuaalien kohdalla, joten on vaikea käsittää, miksei miehelle myönnetä kansainvälistä suojelua”, kommentoi Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Ennen käännytysyritystä Jawaraa pidettiin Metsälän säilöönottoyksikössä reilut kolme kuukautta. Hänen lakimiehensä  on valittanut Maahanmuuttoviraston päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen sekä vaatinut käännytyksen täytäntöönpanon keskeyttämistä. Hallinto-oikeus ei ole kumonnut käännytyspäätöstä, joten Jawaraa uhkaa uusi käännytysyritys millä hetkellä tahansa.

Täytäntöönpanokieltoa on haettu myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta.

Seksuaalinen tasavertaisuus ry (SETA), Suomen Queer-tutkimuksen Seura ry (SQS) ja Vapaa liikkuvuus -verkosto järjestävät yhteistyössä mielenilmauksen gambialaisen turvapaikanhakijan Jawaran käännytystä vastaan keskiviikkona 5.5.2010 klo 17.00 Helsingissä Metsälän säilöönottokeskuksella osoitteessa Niittylänpolku 10..