19.1.2009

Tiedote: Kaupunki tuhosi romanien asunnon Kyläsaaressa

19.1.2009

Vapaa liikkuvuus –verkoston saamien tietojen mukaan viranomaiset hajottivat neljän romanialaisen romanin asunnon Kyläsaaren rannassa perjantaina16.1.2009. Kyse on samasta asumuksesta, josta Helsingin Sanomat uutisoi 8.1.2009.

Sosiaaliviraston erityisasiantuntija Jarmo Räihä ilmoitti viimeksi 9.1.2009, ettei Helsingin kaupunki ryhdy toimiin Itä-Euroopan romanien asumistilanteen suhteen. ”Kaupunki on kuitenkin muuttanut linjaansa ja ryhtynyt aktiivisiin toimiin romaneja vastaan tuhoamalla heidän mahdollisuuksiaan elää ja selvitä Helsingin talvessa”, toteaa Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

Vapaa liikkuvuus -verkoston saamien tietojen mukaan asumus on hajotettu maan tasalle. Tapahtumahetkellä majassa asui yksi romanialainen mies. Hänen tavaransa tuhoutuivat majaa hajotettaessa.

Viime perjantaista lähtien mies on joutunut yöpymään ulkosalla. ”Kenen vastuulla on, jos esimerkiksi joku romaneista paleltuu kuoliaaksi?”, kysyy Kari Lindgren Nevo Roma -järjestöstä. ”Kaupungin toimet tuovat mieleen suomalaisten romanien kokemukset muutamien vuosikymmenien takaa.”

Romanikerjäläisiä ei oteta vastaan yhdessäkään asuntolassa tai yömajassa, koska he eivät ole virallisesti Helsingin asukkaita. Nykyinen tilanne on romanien terveyden ja turvallisuuden kannalta sietämätön.

Nevo Roma -järjestö ja Vapaa liikkuvuus -verkosto vaativat kaupunkia järjestämään Itä-Euroopan romaneille majoitusta ja antamaan selvityksen tapahtuneesta..