24.6.2008

Venetsian pormestari johtaa mielenosoitusta romanien puolesta

24.6.2008

”Hieman säädyllisyyttä, pyydän. Kun puhutaan uudesta romanikylästä, ollaan edes rehellisiä. Sanokoot, että pelätään mustalaisleirin voivan laskea alueen kiinteistöjen arvoa”. Venetsian pormestari Massimo Cacciari ei vain puolusta kaupungin päätöstä rakentaa romanikylä Mestren kaupunkiin, vaan väittää, että rakentamista vastustavien protestien taustalla olevat syyt eivät ole tekemisissä turvallisuuden vaan moninaisen keinottelun kanssa.

Tuhatviisisataa ihmistä oli kokoontunut kuuntelemaan Cacciaria Mestren Piazza Ferretolle iltamielenosoitukseen tukemaan ja vaatimaan ihmisoikeuksia kaikille kaupunkilaisille. ”Ei vedetä esiin tätä potaskaa – sanoi Cacciari –  huolesta koulujakäymättömiä mustalaislapsia ja heidän etujaan kohtaan  Ollaan rehellisiä. Jos ongelmia on, puhutaan niistä yhdessä, kuten olemme tehneet”. Tästä kylähankkeesta on keskusteltu kaupunkilaisten kanssa. ”Mikäli ei ole löydetty muita ratkaisuja – voimme puhua uudestaan,  jos taas on parempia ehdotuksia, niitä voidaan tehdä, mutta on selvää, että kaupunki on hyväksynyt hankkeen ja hanketta viedään eteenpäin”. Cacciari saa aplodeja ihmisiltä, kansalaisyhteiskunnalta, joka on saanut tarpeekseen Lega Nordin ja fasistimilitanttien mielenosoituksista Via Vallenarin romanileirillä. ”Mikäli niitä, jotka jatkavat kiihotusta – opettaa pormestari – ei vakuuteta järjellä, vakuutetaan heidät lailla, koska laki on puolellamme”.

Viime viikkoina kaupunki on myöntänyt kylän rakentamisen rahoittamiseen 2,9 miljoonaa euroa. Töiden piti alkaa jo joitakin viikkoja sitten viemärijärjestelmän ja muun infrastruktuurin luomisesta. Sen jälkeen pitäisi rakentaa 38 kappaletta 45 neliömetrin kokoista mökkiä, joissa on keittiöt ja saniteettitilat. Jokaisen mökin viereen tulee tilaa asuntovaunulle. Lega Nord on järjestänyt mielenosoituksia estääkseen rakentamisen.

Il manifesto, 12.06.2008..