02.12.2012

Mielenosoitus kansainvälisenä siirtolaisuuden päivänä: Ei käännytyksiä Afganistaniin!2.12.2012

Tiistaina 18.12.2012 klo 16.30, Kolmen sepän aukio, HelsinkiJoulukuun 18. vietetään kansainvälistä siirtolaisuuden päivää kahdennentoista kerran. EU:n päinvastaisista julistuksista huolimatta 
siirtolaisten perusoikeudet ovat jatkuvassa vaarassa. Turvapaikanhakijat ovat järjestäneet tänä vuonna protestileirejä ja nälkälakkoja mm. Saksassa, Puolasssa ja Suomessa.

Suomen turvapaikkapolitiikan epäkohdat nousivat esille tänä syksynä kolmen afganistanilaisen turvapaikanhakijan ryhdyttyä nälkälakkoon. Miehet ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen maahanmuuttovirastolta. He ovat valittaneet kielteisistä päätöksistä Helsingin hallinto-oikeuteen mutta pelkäävät, että valitukset hylätään.

Vaadimme, että kaikki käännytykset Afganistaniin lopetetaan välittömästi ja että nälkälakossa olleille miehille myönnetään kansainvälistä suojelua.

Mielenosoituksen järjestää Ei käännytyksiä Afganistaniin -toimintaryhmä ja Vapaa liikkuvuus -verkosto.
Mikä nälkälakko?


Afganistanilaismiehet vastustivat 10. syyskuuta alkaneella nälkälakolla palautustaan Afganistaniin, koska uskovat olevansa siellä hengenvaarassa. He pyytävät Suomea myöntämään heille suojelua, koska heihin kohdistuu kotimaassaan yksilöllisen vainon uhka. Kaksi miehistä oli syömättä 71 päivää.

Miesten protesti on saanut paljon vastakaikua. Joukko luterilaisen kirkon pappeja osoitti mieltään ja Suomen Occupy-liike on järjestänyt heitä tukevan mielenosoituksen. Suomalaiset kansanedustajat ovat vedonneet heidän puolestaan. Monet afgaaniturvapaikanhakijat ja useat Suomessa asuvat afgaanit ovat ilmaisseet halunsa tukea miehiä.

Suomi käännyttää turvapaikanhakijoita Afganistaniin, vaikka maassa käydään sotaa. Suomi on antanut viime vuosina satoja kielteisiä päätöksiä Afganistanista tulleille turvapaikanhakijoille. Joillekin on myös myönnetty tilapäisiä lupia, jotka vain lykkäävät käännytystä ilman mahdollisuuksia kotoutumiseen ja perheenyhdistämiseen..